Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

09

Op zondag 9 maart was de aftrap voor het monitoringsonderzoek exotische grondels in de Sloterplas. Robert Hoek, een zeer gedreven duiker, heeft samen met de Amsterdamse Hengelsport Vereniging, RAVON en Stichting ANEMOON een uniek project in de Sloterplas opgezet. Het voornemen  is om  wekelijks een aantal trajecten onder water af te leggen en zo de eventuele verandering in de visfauna door de opkomst van exotische grondels in beeld te brengen. De duikers tellen op dit traject alle vissen die worden waargenomen en deze worden ingevuld op een waarnemingsformulier. Het uiteindelijke doel is om de gegevens zo op te nemen dat de veranderingen in de visgemeenschap na verloop van tijd de verzamelde gegevens te analyses en te kijken naar veranderingen in de visstand. Ik ben heel benieuwd wat er de komende periode gaat gebeuren.

Om 10 uur deed Maarten Flikweert de aftrap namens de commissie waterbeheer van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Vervolgens gaf Arthur de Bruin (RAVON & www.blikonderwater.nl) een lezing over soortherkenning van de Nederlandse zoetwatervissen met speciale aandacht voor de levenswijze van de exotische grondels. Daarna legde Niels Schrieken (ANEMOON)  uit hoe het meetnet op te zetten van transect tellingen waarmee de veranderingen in de visfauna kunnen volgens. Daarna konden we echt gaan duiken.


Duiklocatie Sloterplas Ganzeneiland Oost, 2014 (foto: Maarten Flikweert)


Duiklocatie Sloterplas Ganzeneiland Oost, 2014 (foto: Maarten Flikweert)


Duiklocatie Sloterplas Ganzeneiland Oost, 2014 (foto: Maarten Flikweert)Waardering
Waardering: 5(1 stemmen)

Commentaar
  • Monitoring exotische grondels in Sloterplas
  • Monitoring exotische grondels in Sloterplas

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top