Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

30

Onlangs heeft Pascal van Acker een foto gepost op de facebookpagina van het MOO-project, met de vraag wat het bruinkleurig bolletje was. De wieren zijn een lastige groep, omdat veel soorten die sterk verwant zijn niet meer op elkaar lijken en veel soorten die niet nauw verwant zijn juist veel op elkaar lijken. Het wier op de foto behoort tot de bruinwieren en heet in het Nederlands de Oesterdief.  

De Oesterdief Colpomenia peregrina is altijd hol en is te herkennen aan de bolronde vorm. Als je met je vingers zacht over het oppervlak gaat, voelt dit glad tot ruw aan. Tenslotte scheurt het wier als papier wanneer je de bol stuk maakt.  De Oesterdief leeft soms gehecht aan jonge oesters. Als de bol beschadigd raakt, loopt het water uit de bol en raakt hij dus gevuld met lucht tijdens eb. Als het thallus (plantvorm) groot genoeg is, neemt de nu drijvende Oesterdief de oester met zich mee mee. Aan dit verschijnsel dankt het wier zijn naam. Deze soort komt echter vaker epifytisch voor op andere wiersoorten. De Oesterdief wordt op dit moment algemeen aangetroffen in de Grevelingen. Oesterdief Colpomenia peregrina (foto: Pascal van Acker)

Naast de Oesterdief bestaat de Valse oesterdief  Leathesia marina. Dit is ook een bruinwier en lijkt op de Oesterdief. Leathesia marina wordt echter tot  5 cm groot (in doorsnede) en is geelbruin, terwijl de Oesterdief wel 9 cm kan worden en een olijfbruine kleur heeft. Ook voelt de Valse oesterdief slijmerig aan, in tegenstelling tot het ruwe oppervlak van de Oesterdief. Verder is de Oesterdief altijd hol, terwijl jongere exemplaren van de Valse oesterdief massief zijn en pas als ze ouder worden hol zijn. Leathesia marina is vrij zeldzaam.


Valse oesterdief Leathesia marina Bretagne (foto: Luna van der Loos)

We zijn opzoek naar een foto van de valse oesterdief in Nederlands water. Als iemand een valse oesterdief gefotografeerd denkt te hebben zien we die graag terug op het zoutwaterforum of op onze  facebookpagina

De valse oesterdief kun je vinden omdat toen de Grevelingen net was afgesloten, de Valse oesterdief meer gezien werd dan de Oesterdief. Op dit moment is het volgens experts juist andersom. Het zou mooi zijn als we als MOO-waarnemers dit via het invullen van deze soorten als bijschrijfsoort op het MOO-formulier kunnen onderbouwen.

Tekst: Luna van der Loos en Niels Schrieken
Foto's: Luna van der Loos en Pascal van Acker


Waardering
Waardering: 4,67(3 stemmen)

Commentaar
  • Oesterdief en valse oesterdief

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top