Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

13

Vorige week zijn het zeeteam van Naturalis en Stichting ANEMOON begonnen aan de “Statia Marine Expedition 2015” naar Sint Eustatius. Vandaag ga ik me daar bij aansluiten en via deze facebookgroep zullen wij (Niels Schrieken, Sylvia van Leeuwen en andere deelnemers) jullie van de belevenissen op de hoogte houden.

Waarom deze expeditie? Het belangrijkste doel is zo goed mogelijk in kaart te brengen wat er allemaal leeft in de zee rond Sint Eustatius. Sint Eustatius is een bijzondere Nederlandse gemeente in de Caribische zee en heeft ook een bijzondere zeenatuur zoals koraalriffen, zeegrasvelden, wrakken en lavavelden. En geloof het of niet: de biodiversiteit in de zee rond Sint Eustatius is nog maar matig onderzocht. In de jaren 60 en 70 is onderzoek gedaan naar de wieren en de koralen en daarna is er weinig structureel onderzoek gedaan. Er valt daar dus nog heel wat te ontdekken. Kennis over de biodiversiteit is nodig om de natuur adequaat te kunnen beschermen en beheren.

Met deze expeditie willen Naturalis en ANEMOON daar een bijdrage leveren. Het expeditieteam bestaat uit medewerkers van Naturalis, burgerwetenschappers (vrijwilligers) van Stichting ANEMOON, medewerkers van buitenlandse onderzoeksinstituten en uiteraard ook mensen van het eiland zelf. Het zijn specialisten op het gebied van vissen, kreeftachtigen, zachte en harde koralen, sponzen, wormen, zeewieren, zakpijpen, etc. Zelf ga ik mij, samen met Susan Hewitt van het American Museum of Natural History, richten op de weekdieren: schelpen en slakken, in zee, op het strand, op de rotsen en op het land. Deze opgedane kennis zal ook gebruikt worden om het grotere publiek (zowel op de eilanden als in Nederland) op de hoogte te brengen van de soortenrijkdom in de wateren rond Sint Eustatius.

De expeditie zal het begin zijn van een langduriger project, want ANEMOON en Naturalis willen ook een bijdrage gaan leveren aan natuureducatie en het vergroten van de betrokkenheid van eilandbewoners en toeristen bij de bescherming van de mariene natuur en de monitoring daarvan op Sint Eustatius. Maar daarover in een volgende blog wat meer.Vanmiddag zal ik voor het eerst voet aan wal zetten van het eiland waarover ik al zo veel gelezen en gehoord heb. Spannend!

Tekst: Sylvia van Leeuwen
Foto's: Sylvia van Leeuwen en Niels Schrieken



CNSI (foto: Sylvia van Leeuwen) Scubaqua (foto: Niels Schrieken)

 


Waardering
Waardering: 5(1 stemmen)

Commentaar
  • Op naar Sint Eustatius

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top