Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

17

Het 3de rapport 'Het Duiken Gebruiken 3' is verschenen. De waarnemingen over de periode 1994 t/m 2012 van het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO) zijn geanalyseerd. De rapportage presenteert de verspreidingsgegevens, seizoenspatronen en trends vanaf 1994 van 146 mariene soorten die zijn onderzocht in het Monitoring project Onderwater Oever (MOO) en geeft o.a. inzicht in het aantal aanwezige nieuwkomers in de Oosterschelde sinds 1977. De rapportage omvat de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. 

 

 

 

 

 

Twee conclusies uit het rapport zijn 1) dat het aantal nieuwe soorten dat zich sinds 1977 in de Oosterschelde heeft gevestigd nog steeds toeneemt en 2) dat 72 soorten een duidelijk seizoenspatroon vertonen waarvan voor 30 soorten de beste trefkans in juni of juli ligt. De eerste 'Het Duiken Gebruiken' is uitgegeven 1999. De eerste analyse van de MOO-gegevens werd uitgevoerd over de periode 1994 t/m 1998. Dit rapport vormt een eerste 'tussenstand' van 5 jaar MOO. Een vruchtbare periode waarin door veel vrijwillige waarnemers, op veel plaatsen in (en buiten) Zeeland, naar veel zee-organismen is gekeken. 

 

 

 

 

 

 


In 2003 werd een uitgebreide statistische analyse gedaan van MOO- enandere duikwaarnemingen over de periode 1978 t/m 2002. Daarbij stonden ecologische veranderingen in de Zeeuwse Delta centraal. Dit resulteerde in de rapportage ‘Het Duiken Gebruiken 2’.  

 

 

 

 

 

Veel dank gaat uit naar de ruim 250 MOO-waarnemers en hun buddies die in de periode 1994 t/m 2012 MOO-waarnemingen hebben gedaan en ingestuurd. Zonder jullie inzet zou dit onderzoek onmogelijk zijn geweest. Ga vooral door met invullen van formulieren, het posten van berichten op het zoutwaterforum en onze Facebook pagina.


Waardering
Waardering: (0 stemmen)

Commentaar
Webmaster
# Webmaster
zondag 21 september 2014 20:42
Test Commentaar Han
  • Duiken Gebruiken 3

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top