Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

05

1e landelijke MOO-dag zaterdag 18 april 2015

Locatie: Naturalis te Leiden

Toegang: gratis voor MOO-waarnemers en iedereen die overweegt aan het MOO mee te willen doen
Aanmelden: u kunt alleen aan deze dag deelnemen als u bent aangemeld via anemoon@cistron.nl
Aanmelden kan nog: tot maandag 13 april a.s. 12:00; mits al niet eerder volgeboekt

Programma

10:30  Inloop met koffie

Ochtend presentaties

11:00  Het MOO in ‘n notendop (Adriaan Gmelig Meyling)
Iedere duiker kan meedoen aan het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). Bij dit project staat  het leven onder de waterspiegel centraal. Vrijwilligers inventariseren duiklocaties op kwallen, zeeanemonen, krabben, zeesterren, zakpijpen en vissen en soms ook waterplanten, onderwaterinsecten en zeeschildpadden. Waargenomen soorten worden na de duik met behulp van MOO-formulieren vastgelegd. Maar hoe gaat het MOO in z’n werk? Moet een vrijwilliger veel soorten kennen?  Op welke gebieden heeft het MOO betrekking? Wat zijn de resultaten en door wie worden deze gebruikt?

11:20  ANEMOON-website en MOO-invoerportaal (Niels Schrieken)
Je bent enthousiast geworden door het verhaal van Adriaan en wilt meedoen met het MOO-project. Wat heb je nodig als je wilt gaan monitoren? De informatie is overzichtelijk bij elkaar gezet op deze website, maar ik begrijp dat het fijn is om te weten hoe de website in elkaar gezet is.  Ik neem jullie mee langs de plekken op de website die interessant zijn voor de "citizen scientist".

11:45  Zeenaaktslakken van het MOO-formulier (Peter van Bragt)
De karakteristieke determinatiekenmerken, verspreiding en seizoen patronen van de meeste Zeenaaktslakken van de MOO-lijst worden kort besproken. Als er sprake is van exoten of interactie met exoten zal dit ook aan de orde komen. Tenslotte worden nog een paar soorten belicht die nog niet op de MOO-lijst staan maar mogelijk dit jaar wel vaker gezien gaan worden en het verdienen om naar uit te kijken.

12:15 MOO op de Noordzee (Arjan Gittenberger)
Sinds 2011 gaan we als Stichting ANEMOON mee op Doggersbank expeditie. Daarbij onderzoeken we 10 dagen achtereen meerdere wrakken op het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit heeft de afgelopen 4 jaar mooie resultaten opgeleverd..

12:45 PAUZE

Tijdens de pauze zijn er informatie-stands over MOO-soorten, Stichting ANEMOON, ANEMOON-projecten  en de Strandwerkgemeentschap (SWG)

Middag presentaties

14:00  Mariene exotische wieren (Luna van der Loos)
Wieren zijn voor veel duikers de ''planten'' waar de dieren van de MOO-lijst op zitten. Toch verdienen wieren wel de aandacht van duikers. Het zijn mooie en ook hele nuttige organismen. Op dit moment zijn er 27 exotische wieren bekend in Nederland. Zouden meer waarnemingen meer soorten opleveren?

14:30  Mariene exoten van Bonaire (Godfried van Moorsel)
Er zijn op Bonaire niet veel mariene exoten maar dat wil niet zeggen dat het effect ervan te verwaarlozen is. Integendeel, sommige soorten zoals de koraalduivel maar ook ziekteverwekkers kunnen een dramatisch effect hebben op het ecosysteem van het koraalrif.

15:00 Een mariene uitdaging in de West (Bert Hoeksema)
In juni 2015 zal er een mariene expeditie worden georganiseerd naar Sint Eustatius. Deze expeditie is een gezamenlijke onderneming van Stichting Anemoon en Naturalis. Tot nu toe is er weinig gepubliceerd over de mariene fauna en flora van dit Nederlandse eiland. De resultaten van de expeditie zullen gelden als nulmeting. Hiervoor zullen ook platen en dieren worden verzameld. Ze zullen dienen als referentiemateriaal in de collectie van Naturalis en als basis voor DNA-barcodering.

 

15:30 Napraten met drankje van Stichting ANEMOON

Vervolg informatie-stands over MOO-soorten, Stichting ANEMOON, ANEMOON-projecten  en de Strandwerkgemeentschap (SWG)

 

16:30 Einde van de 1e landelijke MOO-dag

 

 



 
Koraalduivel, Pterois volitans, Bonaire (foto: Godfried van Moorsel)  The Quill, St Eustatius (foto: Bert Hoeksema)
   
Bruine plooislak, Goniodoris castanea, Oosterschelde (foto: Peter H van Bragt)  Viltwier, Codium fragile, Oosterschelde (foto: Luna van der Loos)

 





Waardering
Waardering: 5(3 stemmen)

Commentaar
  • MOO-dag

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top