Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

16

Het eerste volledige wetenschappelijke overzicht van de verspreiding van vrijwel alle vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. Dat biedt de Visatlas die onderzoekers van IMARES Wageningen UR en het Engelse Cefas samenstelden. Het naslagwerk laat de diversiteit van de visfauna zien en beschrijft onder meer hoe de verschillende vissoorten zich verspreiden en trends in voorkomen. Deze informatie is van groot belang voor een zorgvuldig beheer van de zee, waaronder de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid. Een belangrijke bijdrage aan deze atlas in de vorm van een 100tal onderwaterfoto's is geleverd door onderwaterfotografen gecoördineerd door stichting ANEMOON. Dit zorgt ervoor dat het boek ook voor sportduikers boeiend is.

De Visatlas beschrijft ruim 200 vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. Niet eerder werden data bij elkaar gebracht en overzichtelijk gepresenteerd over zoveel vissoorten, zo’n groot gebied en zoveel jaren omvattend, als in de Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea. Het 570 pagina’s dikke naslagwerk is in eerste instantie bedoeld voor marien ecologen, maar is ook zeker interessant voor andere professionals betrokken bij het beheer en beleid van de zee én de geïnteresseerde amateur met liefde voor de zee en voor vis.

Surveys visstand
De gegevens in de atlas zijn de afgelopen veertig jaar verzameld door een vloot onderzoeksschepen uit verschillende landen tijdens jaarlijkse visstandsurveys. Die surveys helpen om te bepalen hoeveel vis er in zee zit voor het vaststellen van de jaarlijkse visquota. In totaal is maar liefst 72 duizend keer het net uitgegooid in de Noordzee, de Oostzee en de Keltische Zee.

Bekende en minder bekende vissoorten
De Visatlas toont de verspreiding en trends in kaarten en grafieken. Behalve bekende soorten zoals schol, tong, haring en kabeljauw, komen ook bijzondere diepzeehaaien, vleten, exotische uitziende pitvissen, zeenaalden, prehistorische zeeprikken en nog heel veel andere vissoorten aan bod. Per soort is er een uitgebreide beschrijving gemaakt, waarin de voortplanting, de larven, migratie en de voedselvoorkeur worden beschreven. Deze informatie is van groot belang voor een zorgvuldig beheer van de zee, waaronder de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid. Met het verschijnen van de Visatlas is deze informatie nu beschikbaar als een toegankelijk naslagwerk.

Visatlas als naslagwerk
Aan deze Visatlas is gedurende zes jaar gewerkt door onderzoekers Henk Heessen, Niels Daan en Jim Ellis. Een volgende stap is om de verspreidingskaarten van de verschillende soorten verder te volmaken. We weten namelijk dat soorten als de Reuzenhaai wel degelijk waargenomen worden in de Noordzee. Voor die informatie kan je binnenkort terecht op deze website.


Fish atlas (foto: Niels Schrieken)

Tekst: Niels Schrieken

 


Waardering
Waardering: 5(1 stemmen)

Commentaar
  • Visatlas van de Noordwest-Europese zeeën

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top