Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

18

Vanaf 2018 gaan de Haringvlietsluizen voor een groot deel van het jaar op een kier waardoor zout Noordzeewater het zoete Haringvliet instroomt. De gevolgen hiervan op het onderwaterleven zijn heel interessant en zullen op termijn een bijzonder nieuw type duikwater en zelfs nieuwe duikplaatsen opleveren. Daarom zijn Stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een project gestart om de gevolgen op het onderwaterleven te monitoren.  

Door een groep enthousiaste, vrijwillige duikers wordt een aantal keer per jaar onder water een lijst met karakteristieke soorten geïnventariseerd op hun voorkomen. “De verwachting is dat in het deel van het Haringvliet waar het zoute water wordt toegelaten de grootste veranderingen zullen optreden,” vertelt Niels Schrieken van Stichting ANEMOON. “Vooral op de scheiding tussen zoet en zout - die ongeveer halverwege het Haringvliet wordt verwacht - wordt het heel interessant wat daar met het onderwaterleven gaat gebeuren.” Voor het monitoren wordt de bestaande methode van Stichting ANEMOON gebruikt waarbij deelnemers waarnemingen op het formulier noteren.


Reuzenvlokreeft, Dikerogammarus villosus, Haringvliet (foto: Conny Keultjes)

De NOB ziet toekomst in een zouter Haringvliet voor de ontwikkeling van nieuwe duikplaatsen. “Het Haringvliet is de achtertuin van Rotterdam en wordt nu nog snel voorbij gereden op weg naar Zeeland,” zegt Bert Vos, bestuurslid van de NOB. “Met een verwachte toename aan  flora en fauna wordt dit water interessant voor sportduikers en zal de NOB zich inzetten voor voorzieningen aan de waterkant. Het is een mooie uitbreiding van duikwater, vooral omdat er in de regio Rotterdam en Den Haag veel duikverenigingen en duikcentra zijn.”  

De NOB en Stichting ANEMOON zullen jaarlijks een aantal Haringvlietdagen organiseren. Voor sportduikers zal op 5 juni de eerste landelijke Haringvlietdag georganiseerd worden. Op deze dag wordt uitgelegd hoe je aan de hand van de duikstekkenkaarten op een aantal geselecteerde plekken het onderwaterleven inventariseert. Aan het einde van de ochtend wordt een duik gemaakt.  Een tweede duik kun je eventueel aan het einde van de dag maken.  

Lijkt het je leuk om een duik in het Haringvliet te maken en je waarnemingen door te geven aan ANEMOON? Duik dan mee op 5 juni! Aanmelden kan via info@onderwatersport.org, het is handig als je direct een kopie van je duikbrevet en een kopie uit je logboek van een duik in Nederlands water mee stuurt. In september wordt een tweede Haringvlietdag georganiseerd.  

Voor verenigingen, duikcentra en duikers die interesse in het onderzoek en de ontwikkelingen in het Haringvliet hebben, wordt  op zondag 22 mei in restaurant Zoet en Zout in Stellendam een Haringvliet-clubdag georganiseerd. Tijdens deze dag wordt je geïnformeerd over het project door ANEMOON, NOB en Rijkswaterstaat. Verenigingen en duikcentra in de omgeving van het Haringvliet worden hiervoor apart uitgenodigd. Lokale duikers zijn namelijk van belang voor het project. Wil je namens je vereniging of duikcentrum ook aan deze clubdag deelnemen, stuur dan even een e-mail aan info@onderwatersport.org. Na deze dag kun je als club zelf aan de slag.  

Volg voor actuele informatie over dit project de Facebookpagina’s van de NOB en Stichting ANEMOON:
- Facebook Nederlandse Onderwatersport Bond
- Facebook page stichting ANEMOON
- Facebookpagina project Haringvliet
- Facebook community MOO/LIMP/SMP  
Doe met ons mee en Like ons allemaal :-). Dank jullie wel.
  
 

 

 


Waardering
Waardering: 3,5(2 stemmen)

Commentaar

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top