Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

23

Zondag ochtend om 7:30 uur staan we met een groep enthousiaste vogelaars op de kade in Den Oever. We zijn gereed om te vertrekken voor een dag op het wad. Onze schipper Jan Rotgans van de 'WR130 Johanna II' heeft een goede neus voor mooi weer en het belooft een mooie dag te worden. De haven van Den Oever is een vogelparadijs voor futen, zaagbekken, lepelaars en verschillende eendensoorten. Tijdens deze tocht richten we ons op de ijseend. Naast de vogelaars is er voor de zeezoogdierspotters 'Whale watchers' in het vroege voorjaar, naast de altijd aanwezig zeehonden, ook kans om bruinvissen te zien.


Middelste zaagbekken, Waddenzee, 2014 (foto: Marcel de Bruin)

Eenmaal aan boord worden de verrekijkers en fototoestellen in stelling gebracht. De tocht begint met een blik bij de spuisluis om daarna met het wassende water richting de centrale Waddenzee te varen. Voor de zeezoogdierliefhebbers is dit begin een belangrijk moment en we beginnen met een 'gewone' zeehond, maar we zijn vooral op zoek naar de bruinvis. Ineens voel je de spanning toenemen, want de laatste jaren zien we met enige regelmaat bruinvissen in de omgeving van Den Oever. En ja hoor, er zwemt een groepje rond de boot. Ik heb van stichting Rugvin twee hydrofoons geleend, waarmee ik onder water het geluid van zeezoogdieren kan opvangen en hoorbaar maken. Als ik de hydrofoon over boord hang word ik op mijn wenken bediend, want echolocatie, waarmee de dieren zich in deze ondoorzichtige wateren oriënteren, klinkt over dek. Onze schipper legt het schip stil, waardoor zo min mogelijk geluiden het geklik van de bruinvissen verstoren. Het is een aparte belevenis, want zo vaak kunnen we niet meeluisteren met wat de bruinvissen te zeggen hebben. Luister maar mee met deze opname van foeragerende bruinvissen. We 'zien' zo een glimp van een wereld die voor een groot deel verborgen is voor ons.


Bruinvissen, Waddenzee, 2014 (foto: Marcel de Bruin)

Helaas het onverbiddelijke getijritme drijft ons verder. Nog nagenietend varen wij langs de Afsluitdijk richting de Vlieter.  Het is rustig, waarmee ik bedoel, dat we geen bijzondere waarnemingen doen, maar wel prachtige vogels als middelste zaagbekken zien. Nico, de kok van dienst, verzorgt ons weer tip top eten en het zonnetje schijnt, dus op het bovendek is het heerlijk vertoeven. Jan stuurt ons door de wirwar van zandplaten en geulen. In de buurt van de Timmekensplaat wordt er verhoogde paraatheid ingesteld op de uitkijk voor het spotten van ijseenden. We zien van alles behalve IJseenden. Op de terugweg via de Afsluitdijk discussieren we nog na waarom de ijseenden zich niet lieten zien. In de buurt van Den Oever het is bijna laagwater maar het zijn dooie tijen en de wind is west dat betekent dat er weinig verval is, maar de mooie luchten maken veel goed voor de fotografen. Ze schieten mooie plaatjes van langs vliegende lepelaars.  In de sluiskom gaan we voor anker om snert te nuttigen. Ik hang de hydrofoon nogmaals buiten boord en zonder een bruinvis te zien horen we ze luid en duidelijk. Met een laatste blik op een groep zeehonden die nog een showtje opvoeren op de rand van een zandplaat eindigen we deze prachtige dag. Ook aan deze dag komt voor ons gevoel te snel een einde. Wij danken de bemanning voor de goede zorgen.


Zeehond, Waddenzee, 2014 (foto: Marcel de Bruin)

Tekst: Ben Schrieken en Niels Schrieken
Foto's:  Marcel de Bruin (Photo-MarcelloRomeo)

 

 


Waardering
Waardering: 2(3 stemmen)

Commentaar
  • Whale watching op de Waddenzee

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top