Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

15

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op zaterdag 15 maart 2014

De stemming zat er al in voor het programma begon op de eerste landelijke strandwachtdag. Vanaf 10 uur stroomden groepjes van de acht Nederlandse strandwachten binnen in Naturalis en hielden zich bezig met voorbereidingen, netwerken of gewoon gezellig koffie drinken. 

Adriaan Gmelig Meyling beet het spits af met een inleiding. Met pakkende foto’s illustreerde hij de fascinatie voor het leven in de zee, het ontstaan van de eerste strandwacht Katwijk-Noordwijk in 1977, de methode, de eerste resultaten, en het ontstaan van nieuwe strandwachten daarna. Hij eindigde met de doelstelling van het SMP en de doelen van de dag: netwerken, kennisvergroting, aandacht voor de nieuwe website en een uniformere werkwijze.

De tweede spreker was Arthur Oosterbaan (Ecomare), die ons ervan wist te overtuigen dat het onderscheiden van de hydropoliepen die op het SW-formulier genoemd worden, niet zo moeilijk is. Zijn lezing was duidelijk, herkenbaar en leerzaam. En zonder enige twijfel nam het drempels weg voor de beginnende strandwachter. Ik denk in ieder geval dat ik de soorten die ik nog niet kende, nu wel kan benoemen!


De zaal luistert aandachtig, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

Vervolgens wist Niels Schrieken ons enthousiast te maken voor de nieuwe website van Anemoon. En die liegt er niet om! Als je eenmaal de weg weet, kun je er naast soorteninformatie (zowel op groep als op alfabet) o.a. de roosters van de strandwachten vinden. In de toekomst zouden ook het handboek en zoekkaarten op de website kunnen komen. Het forum op de website zou het platform moeten worden waar we elkaar weten te vinden om vragen te stellen en informatie uit te wisselen.
 

Adriaan Gmelig Meyling en Niels Schrieken, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

De laatste spreker voor de pauze was Frank Perk. Zijn presentatie was heel informatief, zowel voor de beginnende als voor de gevorderde strandwacht. De verschillende groepen wieren werden uitgelicht. Maar ook weetjes als de uitleg over de witte zones in zeesla, het wel of niet hebben van drijfvermogen, de soorten wieren die je met elkaar zou kunnen verwarren, de veranderde wetenschappelijke en Nederlandse namen , en de zone en groeiplaats kwamen aan de orde. Voor de beginneling veel informatie. Dit vraagt om een vervolg op locatie: een wierenexcursie voor alle strandwachten. Misschien volgend jaar ?

 

In de pauze werd naar hartenlust genetwerkt, vondsten bekeken, en er was gelegenheid om iets te leren over werken met de nieuwe website, waar volop gebruik van gemaakt werd.


Eieren collectie van Martin Cadee, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

Na de pauze mocht ik iets vertellen over het invullen van het SMP-formulier. Leerpunten: wat op 1 object groeit is A1, de nieuwe code AX (wel gezien, niet op aantal gelet), en: welke aantallen/soorten zijn echt belangrijk voor onderzoek? Tip om het schatten van aantallen te oefenen: 1-2 x per jaar een gezamenlijke strandwacht te houden, waarbij ieder voor zich een formulier invult. De indeling en het invullen van het formulier leverde vuurwerk in de zaal op. Met als positief resultaat dat een aantal mensen zich opgegeven heeft om samen naar de handleiding (+ het formulier + de werkwijze) te kijken : Ingeborg de Boois, Wim Voortman, Joop Verkuil, Frank Perk, Niels Schrieken, Ellen van der Niet.


Uitleg SMP-formulier door Ellen van der Niet, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

Marco Faasse maakte zijn titel Mosdiertjes en ander klein spul: super simpel helemaal waar. De soorten Electra pilosa, Conopeum reticulum en Membranipora membranacea en de zeevingers werden uitgelicht. De zaal kreeg ruimschoots gelegenheid om mee te denken, en na de lezing overheerste de gedachte: dit kan ik ook! Aangezien er dingen veranderd zijn in de naamgeving, wordt deze groep t.z.t. aangepast op het StrandWacht-formulier.


Marco Faasse vertelt over mosdiertjes, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

Adriaan Gmelig Meyling eindigde met een aantal resultaten, het verzoek om heel alert te zijn op roggeneieren, en de wens voor twee nieuwe strandwachten op de Wadden en in de Voordelta.

Na afloop werd er eendrachtig opgeruimd en afscheid genomen. Wat een geweldige dag, de door Adriaan genoemde doelen zijn ruimschoots gehaald. Volgend jaar weer !?!
  

Strandvondsten worden bekeken, strandwachtdag 2014 (foto: Sylvia van Leeuwen)

Tekst: Ellen van der Niet
Foto's: Sylvia van Leeuwen


Waardering
Waardering: 4,5(2 stemmen)

Commentaar
  • Eerste landelijke strandwacht-dag op 15 maart 2014

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top