Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

20

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op maandag 20 januari 2014

Al jaren wordt er eind januari, begin februari, door de Stichting Anemoon een duikweekend georganiseerd in Zeeland. De achterliggende gedachte is MOO formulieren ingevuld krijgen in een tijd van het jaar, dat er minder gedoken wordt.


Rosse sterslak met eieren in Oosterschelde, 2014 (foto: Carla van Westing)

Het weekend van 17 tot 19 januari is dit jaar de datum. De kentering valt dit weekend erg gunstig en we hebben dan ook al besloten om zaterdag de LW kentering bij de Zeelandbrug te pakken. Na het ontbijt begeven we ons vanuit Renesse naar Zierikzee. Onder de brug is nog plek, dus we parkeren in ieder geval droog. We maken een prachtige duik. Het wemelt van de slanke waaierslakken en we struikelen over de rosse sterslakken. We vinden ook nog 2 gorgelpijp knotsslakjes. De winter is echt een periode voor naaktslakken onder water. Hoewel de variatie in de loop van het jaar steeds verandert. Maar dit zijn echt de winterslakken. Evenals de vlokslak, de millennium wratslak en de bruine plooislak. Naast slakken zien we ook oprolkreeften. Deze zijn de laatste tijd opvallend ‘vrij’ en liggen vaak op de stenen, in plaats van ertussen gekropen, wat ze normaal doen. Een zeer bijzondere waarneming is de gezwollen knuppelslak die we zien. Toegegeven, we hadden hem eerst voor een blauwtipje aan gezien.
  

Gezwollen knuppelslak in de Oosterschelde, 2014 (foto: Carla van Westing)

We maken het weekend nog 2 duiken bij de brug, waarvan de hoogwater duik met erg slecht zicht was en de daar opvolgende laagwaterduik weer erg mooi. Met opvallend grote plakkaten legsels van de rosse sterslak en veel slakken erbij. Ook de legsels van wulken zijn talrijk, evenals de eitjes van de slakdolf in de geweisponsen.
  

Gorgelpijp knotsslak in de Oosterschelde, 2014 (foto: Carla van Westing)

De zaterdagavond staat traditioneel in het kader van een lezing. Na een heerlijke maaltijd worden we bijgepraat over exoten. Gevolgd door een compilatie van foto’s, door iedereen gemaakt gedurende de dag. Komen verrassende plaatjes op het scherm. Al met al kijken we terug op een geslaagd weekend met een hoop ingevulde MOO formulieren.


Dodemansduim in de Oosterschelde, 2014 (foto: Carla van Westing)


Tekst: Carla van Westing
Foto's Carla van Westing

Waardering
Waardering: 3,67(3 stemmen)

Commentaar
  • Die Hard weekend 2014

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top