Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

16
Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op zondag 16 maart 2014

Sinds enkele weken verblijft er een jonge Grijze zeehond in de oostelijke Oosterschelde. Het dier is in het geheel niet schuw en zoekt zelfs actief het gezelschap van sportduikers onder water op. Ook bij eb aan de laagwaterlijn is het dier niet schuw en laat hij zich makkelijk benaderen door mensen. Dit jonge dier vertoont hiermee uitzonderlijk onnatuurlijk gedrag. Wat hiervan de reden of oorzaak is blijft voorlopig nog een mysterie.

Sportduikers hebben ongeveer drie weken geleden voor het eerst kennisgemaakt met een jonge Grijze zeehond die solitair in de oostelijke Oosterschelde verblijft. Hoewel hij er rond zwemt en zich zeker niet de gehele dag laat zien zoekt hij hier meerdere keren per dag het gezelschap van sportduikers op. Zelfs bij groepen van vijf of meer sportduikers komt hij zeer dichtbij en schijnt het dier volledig op zijn gemak te zijn. Het jonge dier zoekt vaak zelfs op een speelse manier direct contact met sportduikers. Maar in een aantal gevallen is dit speelse gedrag ontaard in bijna gevaarlijke situaties voor de sportduikers. Hij bijt vaak in vinnen maar ook op hoofden, handen en in duikpakken van sportduikers. Daarbij hebben sommige sportduikers flinke schade aan hun uitrusting, blauwe plekken en zelfs kleine hoofdwonden opgelopen. Uit het gedrag van het dier kon niet worden afgeleid dat het agressie naar de sportduikers betrof. In een aantal gevallen heeft hij sportduikers zelfs met zijn vinnen vast gehouden en naar beneden getrokken.

Jonge Grijze zeehond in Oosterschelde, 2014 (foto: Olivier Simons)

Dit speelse gedrag is bijna niet te verklaren. Zeehonden zijn meestal schuwe dieren maar kunnen ook nieuwsgierig zijn. In hun nieuwsgierigheid zullen ze direct contact met mensen echter bijna altijd vermijden. Dit dier is waarschijnlijk tussen de twee en drie jaar oud en daarmee dus nog een jong exemplaar dat nog niet geslachtsrijp is. Mogelijk ligt hierin de verklaring voor zijn gedrag. Als het dier alleen opgegroeid is in de Oosterschelde heeft het wellicht nog geen natuurlijke angst voor mensen gekregen of is dat door soortgenoten nog niet aangeleerd. Een andere reden is dat het dier in direct contact met mensen is opgegroeid en uit gevangenschap is ontsnapt of vrijgelaten. De dieren die in zeehondencrèches verzorgd zijn en vrijgelaten worden, zijn meestal getagd. Dat is bij dit dier niet het geval. Het dier verblijft in de omgeving van een populaire duikstek. Hij wordt niet gelokt of gevoerd door de duikers maar komt geheel uit eigen wil steeds weer het gezelschap van sportduikers opzoeken. De duikers hebben hem om zijn speelse gedrag, maar ook omdat hij regelmatig speels bijt, “Happie” genoemd.

Jonge Grijze zeehond in Oosterschelde, 2014 (foto: Olivier Simons)

Zeehonden verblijven al lang in de Zeeuwse Delta. Gemiddeld vertoeven er ruim 60 zeehonden in de Oosterschelde. In met name de monding van de Westerschelde zitten er veel meer en in het Grevelingenmeer komt slechts een handje vol zeehonden voor. In de Oosterschelde zijn het bijna allemaal Gewone zeehonden. Het aantal Grijze zeehonden is hier op de vingers van een of twee handen te tellen. Beide soorten verblijven in veel grotere aantallen, duizenden, in de Noordzee en Waddenzee. Door zijn speelse en nieuwsgierige gedrag kunnen sommige sportduikers het niet nalaten om hem aan te raken, te aaien of zelfs te omarmen. Hoewel hij dit steeds zonder enige tegenstribbeling toe staat willen wij alle sportduikers dringend verzoeken om dit niet te doen.

Jonge Grijze zeehond in Oosterschelde, 2014 (foto: Olivier Simons)

Wil je meer weten over Happie en nog veel meer foto’s en filmpjes van hem zien, kijk dan op zijn eigen Facebook pagina.


Tekst: Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON
Foto’s: Olivier Simon

Waardering
Waardering: 5(2 stemmen)

Commentaar
  • Opzienbarend gedrag van jonge Grijze zeehond in Oosterschelde

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top