Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

09

De Gekraagde vlokslak: nieuw voor Nederland

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op zondag 9 december 2012

De Nederlandse Faunalijst is weer een zeenaaktslakkensoort rijker. Jurriën van Deijk van de KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord heeft recent in het intergetijde gebied van de Oosterschelde een Gekraagde vlokslak gevonden. Zoals in het Natuurbericht van 1 juli 2012 al werd geschreven, is dit een voortreffelijk jaar voor zeenaaktslakken. En dat is er op de valreep alleen nog maar beter op geworden.

Het eerste exemplaar van de Gekraagde vlokslak (Aeolidiella alderi) was 18 millimeter groot. Het werd gevonden tijdens een excursie van KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord bij het stenen keren onder een vrij kale steen in het intergetijdegebied van de Oosterschelde.Gekraagde vlokslak, Oosterschelde, 2012 (in vitro; foto: Mick Otten)Het slakje werd niet meteen herkend en dus zijn er ‘bewijsplaatjes’ van gemaakt, om later te kunnen bekijken om welke soort het ging. Het slakje hebben we weer netjes onder een steen teruggezet. En als het geen last heeft van de kou zit het er nu nog. Omdat onduidelijk bleef om welke soort het ging, werd op Facebook een oproep geplaatst bij de ‘studiegroep NE Atlantic Nudibranchs’. Al na acht minuten werd geopperd dat het zou gaan om Aeolidiella alderi, een soort die nog niet eerder in Nederland was gevonden. Uiteindelijk bleek dat ook de juiste soort te zijn. Hij had nog geen Nederlandse naam. Een karakteristiek kenmerk van de soort is een op een kraag lijkend paar rijen papillen vlak achter de kop. Deze papillen zijn opvallend licht gekleurd. Dit kenmerk heeft de vinder geïnspireerd om voor te stellen deze soort de Nederlandse naam Gekraagde vlokslak mee te geven. Vlokslak refereert aan twee ‘familieleden’: de Grote en de Kleine vlokslak, die algemeen op onze kust voorkomen.Detailfoto van Gekraagde vlokslak, Oosterschelde, 2012 (in vitro; foto: Mick Otten)Net als de andere twee vlokslakken voedt de soort zich met zeeanemonen. Hij is immuun voor de netelcellen (het gif) van de zeeanemonen en slaat het zelfs op in zijn papillen. Dat maakt hem voor vissen en andere roofvijanden oneetbaar:Dit is de 57-ste soort zeenaaktslak van onze kust. De voorgaande 56 soorten staan afgebeeld op de Zoekkaart Nederlandse Zeenaaktslakken, die enige maanden geleden is uitgekomen. Meer informatie over deze vondst is te vinden op de website van Mick Otten.Tekst: Mick Otten, KNNV-SWG en Peter H. van Bragt, Stichting AnemoonFoto’s: Mick Otten


Waardering
Waardering: (0 stemmen)

Commentaar

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top