Search
Search

Soorten

Gewone garnaal

Crangon crangon

(Linnaeus, 1758)

Gewone garnaal


Zoekbeeld

Mariene kreeftachtige. Tot 9 cm. Zandkleurig met donkere vlekjes en meestal een zwarte staart. Goed gecamoufleerd op zandbodems. Rostrum klein, ogen op de bovenkant van de stompe kop. Schaarpoten met één vinger, die terugklapt tegen de rechthoekige palm (subchelate schaar). De zwempoten bewegen opzij. Bij verstoring schiet het dier een stukje achteruit en graaft zich dan bliksemsnel in.

Te verwarren met

Driepuntsgarnaal Philocheras trispinosus.

Kenmerken

Afmetingen: lengte: tot 9 cm.
Kleur:
De dieren hebben vaak de kleur van de ondergrond, soms met lichte en/of donkere vlekken of strepen en lijken zo min of meer zandkleurig. Ze zijn daardoor heel goed gecamoufleerd. Van dichtbij bekeken maken de dieren vaak een gespikkelde indruk. De staart is soms helemaal zwart.
Vorm: Het rostrum is erg klein en daardoor met het blote oog nauwelijks zichtbaar. De ogen staan op de bovenkant van de stompe kop.
Poten: De schaar van de Gewone garnaal heeft een afwijkende (subchelate) vorm. Er is maar één vinger, die terugklapt tegen de rechthoekige palm. De zwempoten bewegen in tegenstelling tot de andere garnalen opzij. Ze worden tevens gebruikt bij het ingraven.
Overig: Bij verstoring schiet de garnaal vaak een stukje achteruit, waarna het dier zich bliksemsnel ingraaft. Eenmaal ingegraven steken gewoonlijk alleen de ogen en voelsprieten boven het bodemoppervlak uit.


Habitat en ecologie

De Gewone garnaal leeft meestal op vlakke bodems, doorgaans bestaande uit zand, maar soms ook slib. In rust zitten de garnalen vaak ingegraven in de bodem, met alleen de ogen en de sprieten zichtbaar. De dieren veranderen waarschijnlijk in de loop van hun leven van geslacht. De kleine dieren zijn dan de mannetjes, de grote vrouwtjes. Deze garnalensoort is 's nachts actiever dan overdag.

Areaal en verspreiding

De Gewone garnaal komt voor in de Oosterschelde, de Westerschelde, het Grevelingenmeer, de Noordzee en het Waddengebied. In het Grevelingenmeer en het Veerse Meer is de soort wat minder algemeen.

Nadere informatie

Gewone garnalen worden veel gegeten. Ze zijn in de vishandel te verkrijgen onder de naam 'Hollandse garnalen'.

Code


Auteurs

Jacob Leloux
IvL (jan, 2014)Commentaar

Gewone garnaal Gewone garnaal Gewone garnaal

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top