Search
Search

Boeken

Wurgworm watert wat

Wurgworm watert wat

(on-) gerijmdheden over zee- en weekdieren

Bestellen: Binnenkort mogelijk via de ANEMOON webshop
 
Of schrijf vast een mailtje naar anemoon@cistron.nl
 
 
 
Achtergrond

In 2023, bestaat Stichting ANEMOON 30 jaar. In al die jaren maakten waarnemers, medewerkers en derden behalve 'gewone' publicaties, soms ook limericks en andere rijmteksten. Veelal over zee- en weekdieren.

Tijdens de Corona-crisis ontstond de gedachte een en ander te bundelen. Dit vooral om de waarnemers, medewerkers en donateurs een hart onder de riem te steken en te bedanken voor het feit dat ze ondanks alles blijven waarnemen en op andere manieren helpen. Alles onder het motto 'juist nú iets luchtigs'.

En zo ontstond dus een luchtig boekje, waarin de soorten nu eens heel anders worden belicht. De rijmteksten gaan, vaak met een knipoog, over dieren uit het Nederlandse zee- en kustgebied en over weekdieren uit zee, zoet water en van het land (zoals landslakken). Soms ook over ANEMOON-projecten en specifiek onderzoek.

Achterin is een apart gedeelte opgenomen met de namen van alle soorten plus beknopte informatie en (kleine) foto's van de organismen. Deze informatie geeft specifiek aan wat er in de rijmteksten besloten ligt; de gedichtjes worden daar dus uitgelegd.

Vrijwel alle teksten, tekst-illustraties en foto's (achterin ter aanvulling) zijn gemaakt door ANEMOON-waarnemers. Daarmee werd het een uitgave van en voor vrijwilligers, maar ook voor andere geïnteresseerden.

De bundel bevat ruim 200 rijmteksten en is vooral bedoeld om even de hele pandemie-ellende te vergeten.

Lees op je gemak wat het Ruige krabbetje in Almere overkwam, wat er met de ontvoerde garnaal Ellen gebeurde, waarom de Broodspons klaagt, de Haarslak baalt en waarom kwallen zich bedrogen voelen. Ook wordt duidelijk wat Ome Cor de visser zei, welke obsessie onder Zee-eiken heerst en dat een Griet en een Schar geen goed koppel vormen.

Stichting ANEMOON en de samenstellers wensen de lezers alle goeds, sterkte en uiteraard een goede gezondheid. En vanzelfsprekend hopen we dat jullie vooral doorgaan met waarnemen en die waarnemingen met ons en de buitenwereld blijven delen!

Onderstaand enkele pagina's uit het boekje

 

Vorig artikel Een Zee van Mosselen
Volgend artikel Ameland Schelpenrijk

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top