Search
Search

Soorten

Plompe knuppelslak

Eubranchus exiguus

(Alder & Hancock, 1848)

Plompe knuppelslak


Zoekbeeld

Zeenaaktslak. Tot 7 mm. Grijsachtig transparant tot geelwit. Lichaam altijd met vlekken. Tentakels en rhinoforen hebben een witte punt met daaronder 1-2 ringen van bruine vlekjes. Papiltoppen transparant. Vertakkingen van de middendarmklier in de papillen naar de top donkerder. Slanke tentakels en gladde rhinoforen. Tot 14 in het midden vaak gezwollen, soms wat ingesnoerde papillen, deels in paren, deels afzonderlijk geplaatst. Eisnoeren boon- of niervormig, afgezet op Obelia sp. Waddengebied, kustzone Noordzee, Zeeuwse Delta. Onopvallen vanwege geringe afmetingen.

Te verwarren met

Te verwarren met Eubranchus rupium, Tergipes tergipes. De Plompe knuppelslak is te onderscheiden door de urnvormige, in het midden opgezwollen cerata en de karakteristieke gekleurde pigmentvlekken op het lichaam. De soort legt niervormige eisnoeren. Die van de Slanke knotsslak zijn bolvormig en die van de Noordelijke knuppelslak hoefijzervormig.

Kenmerken

Afmetingen: Ca. 7 mm.
Kleur:
Grijsachtig transparant tot geelwit. Op het lichaam zijn altijd vlekken aanwezig. De tentakels en rhinoforen hebben een witte punt met daaronder 1-2 ringen van bruine pigmentvlekjes. De toppen van de papillen zijn transparant, met vlak daaronder variabele bruine en witte pigmentvlekken. De vertakkingen van de middendarmklier zijn in de papillen zichtbaar en kleuren naar de top toe donkerder.
Vorm: Onopvallende slak met op de kop slanke tentakels en gladde rhinoforen. Maximaal 14 papillen, die deels in paren, deels afzonderlijk aan beide zijden van de rug staan. Ze zijn variabel in vorm in het midden vaak licht gezwollen (urnvormig) en soms plaatselijk ingesnoerd.

Eieren: Meestal worden de eieren gevonden in de overgangsperiode van lente naar zomer. De eisnoeren zijn boon- of niervormig. Ze worden afgezet op de voedselsoorten (Obelia sp.).


Habitat en ecologie

De dieren leven op hard substraat, op plaatsen waar het voedsel voorkomt. De Plompe knuppelslak kan zowel in zout als brak water voorkomen. Het voedsel bestaat uit hydropoliepen, waaronder Lange zeedraad Obelia longissima en Geknoopte zeedraad O. geniculata.

Areaal en verspreiding

Van de Witte Zee en Groenland tot in de Middellandse Zee. Elders langs de noordoostkust van Amerika (Massachusetts, Connecticut). In nederland een permanent aanwezige soort, die jaarlijks wordt aangetroffen van het Waddengebied tot de Zeeuwse Delta. De trefkans in het Grevelingenmeer lijkt hoger dan in de Oosterschelde. Plaatselijk vrij algemeen, maar door de geringe afmetingen en leefwijze minder frequent waargenomen door sportduikers.


Seizoenspatronen

Kan gedurende het gehele jaar langs de Nederlandse kust worden gevonden. De meeste waarnemingen stammen echter uit de periode maart tot oktober.

Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

Floor Driessen (mei 2013)
[B. Oonk, jan 2013; IvL feb. 2014]Commentaar

Plompe knuppelslak Plompe knuppelslak

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top