Search
Search

Soorten

Stekelhuidigen

Donkey Dung Sea Cucumber
See custom fields


Sponge Brittle Star
See custom fields


Sand Dollar
See custom fields


Long-Spined Urchin
See custom fields


West Indian Sea Egg
See custom fields


Red Heart Urchin
See custom fields


Slate-Pencil Urchin
Sea custom fields


Giant basket star
See custom fields


 Stekelhuidigen
Mariene diergroep. De vertegenwoordigers leven uitsluitend in zee. Herkenbaar aan het vaak onder de opperhuid liggende skelet, bestaande uit losse kalkplaten en (meestal) stekels op het lichaam. Bekendste vormen: zee-sterren, zee-egels, zeekomkommers, zeelelies.

[Lees verder...]


Geplaats in: Stekelhuidigen
Rock-boring urchin
zie aangepaste velden


Kleine kamster (Roze kamster)

Zeester. Mariene soort.en Tot 20 cm, meestal 10 cm. Egaal vaalbruin tot paars. Onderzijde lichter van kleur. Duidelijke stervorm met vijf vrij korte, platte armen. Het dier voelt stevig aan. Behalve aan de platte vorm en het gladdere oppervlak te herkennen aan de rij tanden die een kam langs de randen van de armen vormen. Leeft  in de Noordzee voor de kust, maar spoelt weinig op de Hollandse stranden aan.

[Lees verder...]


Levendbarende slangster
zie aangepaste velden


Zeeboontje
Zee-egel. Mariene soort. 10-15 mm grote, onregelmatige zee-egel. Levende dieren grijswit of met een groene of zandkleurige tint. Skeletjes grijswit tot spierwit. De grijsgroene, dunne, vaak iets gekromde stekels vallen onmiddelijk na de dood van het dier uit. Het skeletje afgeplat en rond, met aan de onderzijde twee ronde openingen en aan de bovenzijde een sierlijke stervorm. Alleen in de Noordzee, ingegraven.

[Lees verder...]


Kleine slangster
Zeester. Mariene soort. Centrale schijf met 5 dunne gestekelde armen. Schijf in doorsnede ca. 1 cm. Armen tot 6-7 cm lang. Kleur oranjebruin met steeds bij de armaanhechting een licht vlekje op de schijf. Leeft overdag ingegraven en onder stenen (Noordzee, Waddengebied, Oosterschelde). Veel minder algemeen dan de Gewone slangster.

[Lees verder...]


Slangster
Zeester. Mariene soort. Centrale schijf met 5 versmallende ronde armen. Aan weerszijden van elk armsegment zitten drie stekeltjes. Meestal egaal oranje, grijsroze of bruin gekleurd met een symmetrische tekening op de centrale schijf. De gewone Slangster is algemener dan de Kleine slangster.

[Lees verder...]


Brokkelster
Zeester. Mariene soort, bestaande uit een vijfhoekige centrale plaat met vijf dunne lange gestekelde armen. Schijf tot 2 cm, armen tot ca 8 cm. Variabel van kleur, met vaak een bruingrijze centrale plaat en op de armen o.a. roodbruine en gele banden. Leeft op en tussen allerlei bodemsubstraat op harde en zachte bodems. De armen kunnen omhoog gericht in de stroming staan.

[Lees verder...]


Zeeklit
Zee-egel. Mariene soort. Onregelmatige zee-egel. Tot 9 cm, vaak kleiner. Geel, grijs, bruin. Aan de voorzijde een inkeping, zodat een globale hartvorm ontstaat. Stekels dun, gebogen, 1,5 cm lang en plat naar achteren liggend. Onder het lichaam vijf rijen dubbele zuigvoetjes, waarvan één langer is en in een verdieping ligt. Leeft in gangen in de bodem. Algemeen langs de hele kust. Skeletten spoelen veel aan.

[Lees verder...]


Kleine zeeappel
Zee-egel. Mariene soort. Regelmatige zee-egel van 4,5 cm. Rond, met een platte onderkant en stevige stekels. tot 1,5 cm. Op en tussen de stekels zit vaak materiaal, b.v. zeesla of stukken schelp. De dieren zijn vaak te vinden tussen kieren en spleten van stenen op strekdammen etc., in het sublitoraal en soms litoraal langs de hele kust en op mossel- en oesterbanken. 

[Lees verder...]


Zeester
Zeester. Mariene soort. Tot 50 cm, meestal 20-30 cm. Oranje, rood, paars of bruin, onderkant lichter. Lichaam met vijf brede, dikke armen. De huid is ruw met bobbeltjes, stekeltjes en tangvormige orgaantjes. Aan de onderzijde veel zuigvoetjes in rijen van vier. Zeer algemene soort, bekendste zeester. Op hard substraat en zandbodems langs de hele kust en in diep water. Spoelt vaak op het strand aan.

[Lees verder...]


Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top