Search
Search

Word Duiklocatie beschermer

Adopteer een duiklocatie

Adopteer een duiklocatie

Wil je meehelpen het monitoren van zeedieren en -wieren? Adopteer dan een duiklocatie en breng vier keer per jaar -in ieder seizoen- een bezoek aan jouw eigen adoptielocatie. Als Duiklocatie Beschermer help je mee met het verzamelen van waarnemingen van onderwaterleven in elk seizoen. Met deze informatie kan de onderwaternatuur beter beheert en beschermd worden.  

Niet elke duiklocatie ontvangt hetzelfde aantal duikbezoeken per jaar. Ook in de seizoenen varieert het aantal duikbezoeken. Ter bevordering van de representativiteit van de trendberekeningen dient de waarnemersinspanning zo goed mogelijk verdeeld te worden over de verschillende duiklocaties en seizoenen. Als Duiklocatie Beschermer help je mee de waarnemersinspanning te verdelen. Alle duiklocaties zijn beschikbaar voor adoptie, tenzij de locatie hieronder vermeld staat als 'geadopteerd'. Stuur een e-mail naar info@anemoon.org om je aan te melden als duiklocatie-beschermer.

Duiklocaties (geadopteerd) 

Anna Jacobapolder (D-Diving)

Colijnsplaat Oostnol (Yasmine Strubbe)

Frans Kokrif (Jitte Utens)

Goudzwaard (Souldivers Rotterdam) 

Slijk Ewijk (Annemieke Muller)

Springersdiep (Pascal van Acker)

Vuilnisbelt (Karel Metselaar)

Wemeldinge-Oost Linda (Z.V.v.O. Dolfijn)

Wemeldinge-West; Stortstenen (Z.V.v.O. Dolfijn)

Wolphaartsdijk (Peter van Speybroeck)

Zevenhuizerplas (Souldivers Rotterdam)

Zoetersbout (Rob Idema)

 

Souldivers

Souldivers

Adoptielocaties: Goudzwaard en Strandgaper 

Sinds: 27 februari 2021 

Tekst en beeld: Souldivers Rotterdam

Over ons 

Wij, als duikschool en duikclub Souldivers, hebben een grote passie voor het onderwaterleven. Naast het opleiden van mensen, dragen we graag onze liefde over voor de onderwaterwereld en het behoud daarvan. Dat is dan ook de reden waarom Souldivers sinds 2021 een samenwerking zijn aangegaan met Stichting ANEMOON, waarbij we twee duikstekken geadopteerd hebben. 

WOW

Middels ons initiatief ‘Waarnemen OnderWater’ (WOW) duiken, monitoren we regelmatig het leven bij de duikstekken Goudzwaard (zoutwater stek in de Oosterschelde) en de Strandgaper (zoetwaterstek in de Zevenhuizerplas). Deze waarnemingen geeft Souldivers door aan Stichting ANEMOON voor het MOO-project. Om de kennis te vergroten binnen onze club, worden er activiteiten en seminars gegeven die uiteenlopen van een wier-wandeling tot aan een slakken-presentatie. Ook zet Souldivers regelmatig een diersoort in de spotlight die we die periode op één van onze adoptiestekken waarnemen. We noemen dat de ‘soort van het moment’.  

Meer weten?

Wil je meer weten over Souldivers? Ga dan naar www.souldivers.nl. We zijn te vinden bij het Oostervant zwembad in Rotterdam en vaak aan de waterkant in Zeeland en plassen in de buurt van Rotterdam.  

Goudzwaard 

Wij beschouwen Goudzwaard als een verborgen parel van Zeeland. De faciliteiten zijn er beperkt en het zicht is doorgaans redelijk. Wat er tegenover staat, is een ontzettend rijke biodiversiteit. Na vele malen hier gedoken te hebben, komen wij nog steeds iedere keer verrast boven water, we nieuwe soorten of nieuwe plekken in dit avontuurlijke landschap ontdekt hebben. Goudzwaard is meer dan de moeite waard! 

Ligging

Duikstek goudzwaard: kruising Goudzwaardstraat en Zuidweg (Bruinisse). Parkeren kan onderaan de dijk in de berm of bovenaan de dijk. Let op dat je de weg niet blokkeert voor het tractor verkeer. Als de auto onderaan de dijk geparkeerd staat is er een trap waarmee je de dijk op kan komen. Het water is te betreden via het schelpenstrandje.  

Type duik

Kantduik, stroming. 

Faciliteiten

Trap om de dijk op te komen, voor de rest geen faciliteiten.  

Duikervaring

Gevorderde duikers i.v.m. stroming en een gewelfd onderwaterlandschap.  

Onderwaterlandschap

Zout water. Maximale diepte ongeveer 15-20m, echter raden wij aan om de duik te plannen tussen 5m en 12m, omdat er op deze diepte het meeste leven te zien is. Het onderwaterlandschap varieert van zand/klei-bodem, tot oesterbanken en talloze groene, rode en bruine wieren. Snorkelen is mogelijk in ‘de kom’.  

Onderwaterbiologie

Goudzwaard heeft een rijke diversiteit aan Zeeuws zeeleven en iedere keer is er wel weer iets verrassends te zien. Niet alleen varieert het type soorten van seizoen tot seizoen, ook hebben wij grote verschillen waargenomen van jaar op jaar, gedurende de periode dat wij hier komen. Denk hierbij onder andere aan: zeeappels, slakken (waaronder de brede ringsprietslak, harlekijnslak) sepia’s, sepiola’s, pijlinktvissen, botervisjes, zeenaalden, palingen, snotolfen, zeedonderpaden en vele anemonen.  

Duikcondities

Het wordt aangeraden om eerst uit ‘de kom’ te zwemmen tot aan het uiterste puntje van de dijk en daar af te dalen. Daarnaast moet je bij laagwater wat verder uitlopen / zwemmen, voordat je kan afdalen. Houdt ten slotte rekening met de getijden i.v.m. de richting van de storming.  

Gevaren

De duikstek ligt vlakbij de vaargeul. Het meebrengen van een DSMB is daarom aanbevolen. Daarnaast zijn er doorgaans verschillende fuiken te vinden. Deze zorgen doorgaans niet voor gevaren, omdat deze zorgvuldig geplaatst zijn. Laat deze fuiken liggen en intact.  

Bijzonderheden

Ieder voorjaar plaatst Souldivers sepia-rekjes, zodat de sepia’s, maar ook pijlinktvissen hun eitjes kunnen leggen aan de rekjes. Vlak hierna zijn de volwassen sepia’s te spotten en aan het eind van de zomer zijn de jongen te zien.  

Strandgaper

Wie in Rotterdam en omstreken woont, kent de Zevenhuizerplas. In de zomer is het een aantrekkelijke plek voor gezinnen met jonge kinderen, honden en sportzwemmers. Maar wist je dat de Zevenhuizerplas ook een geliefde zoetwaterduikstek is? De plas heeft een maximale diepte van 38m, heeft een prachtig klei- en veen landschap en is zeer geschikt voor nachtduiken. Wanneer je naast de klei- en veen helling zwemt, geeft het een betoverend beeld als je even naar boven kijkt en boven de helling het doorkomende licht ziet. 

Ligging

Strandgaper: Strandweg 1, Zevenhuizen. Achter restaurant de Strandgaper is een ruime parkeerplaats te vinden. Vanaf de parkeerplaats is het 50m lopen naar de waterkant.  

Type duik

Kantduik.  

Faciliteiten

Parkeergelegenheid, Dixi toilet en een restaurant (restaurant de Strandgaper).  

Duikervaring

Geschikt voor beginnende en ervaren duikers. Wel is het van belang het drijfvermogen goed onder controle te hebben, om stofwolken te vermijden.  

Onderwaterlandschap

Zoet water. Maximale diepte ongeveer 20m (meer richting het midden van de plas, is de maximale diepte 38m), echter raden wij aan om de duik te plannen tussen 3m en 14m, omdat er op deze diepte het mooiste landschap te zien is. Het onderwaterlandschap bestaat uit zand- en kleibodem. Snorkelen, zwemmen en freediven zijn op deze plek mogelijk.  

Onderwaterbiologie

De Strandgaper is vooral aantrekkelijk vanwege het prachtige klei-en veen landschap. Echter is er zeker ook leven te zien in de plas, waaronder snoeken, snoekbaarzen, palingen en zoetwaterkreeftjes. In de zomer groeien er prachtige onderwaterplanten, die voor een sprookjesachtig aanzicht zorgen. 

Duikcondities

De duikstek is eenvoudig toegankelijk (je hoeft namelijk geen dijk over). Omdat het een plas is, heb je ook geen last van stroming. Wel zijn er thermoclines. 

Gevaren

Gedurende het jaar, maar met name in de zomer, is de Zevenhuizerplas een geliefde plek voor watersporters (zwemmers, bootjes en windsurfers). Het meebrengen van een DSMB is daarom aanbevolen. 

Bijzonderheden

De Strandgaper is een leuke plek voor nacht/avondduiken voor Rotterdammers die doordeweeks wegens tijdgebrek niet helemaal naar Zeeland kunnen rijden. Op zomeravonden is het team van Souldivers daarom wekelijks te vinden bij de Zevenhuizerplas voor een zonsondergang- of nachtduik. 

Meeduiken met Souldivers?

Wanneer je mee wilt met een WOW-duik met Souldivers, stuur dan een email naar info@souldivers.nl. We geven je dan een uitgebreide briefing over de soorten en nemen je mee onderwater zodat je samen met ons de biodiversiteit kan monitoren.  

Volgend artikel Pascal van Acker

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top