Search
Search

Word Duiklocatie beschermer

Adopteer een duiklocatie

Adopteer een duiklocatie

Wil je meehelpen met het monitoren van zeedieren en -wieren? Adopteer dan een duiklocatie en breng vier keer per jaar -in ieder seizoen- een bezoek aan jouw eigen adoptielocatie. Als Duiklocatie Beschermer help je mee met het verzamelen van waarnemingen van onderwaterleven in elk seizoen. Na validataie van de waarnemingen kan met deze informatie de onderwaternatuur beter beheerd en beschermd worden.  

Niet elke duiklocatie ontvangt hetzelfde aantal duikbezoeken per jaar. Ook in de seizoenen varieert het aantal duikbezoeken. Ter bevordering van de representativiteit van de trendberekeningen dient de waarnemersinspanning zo goed mogelijk over de verschillende duiklocaties en seizoenen verdeeld te worden. Als Duiklocatie Beschermer help je mee de waarnemersinspanning te verdelen. Alle duiklocaties zijn beschikbaar voor adoptie, tenzij de locatie hieronder vermeld staat als 'geadopteerd'. Stuur een e-mail naar info@anemoon.org om je aan te melden als duiklocatie-beschermer.

Duiklocaties (geadopteerd) 

Anna Jacobapolder (D-Diving)

Bergse Diepsluis Oesterdam (Mariska Weijmans)

Colijnsplaat Oostnol (Yasmine Strubbe)

Dreischor Gemaal (Nannete Ellen)

Frans Kokrif (Jitte Utens en Mark Doornhein)

Goudzwaard (Souldivers Rotterdam) 

Plompe Toren (Bert Vos)

Slijk Ewijk (Annemieke Muller)

Slijk Ewijk West (Scuba World Arnhem)

Sint Annaland (Duikvereniging The Shark - Arjan van Dreumel)

Springersdiep (Pascal van Acker)

Vuilnisbelt (Karel Metselaar)

Wemeldinge-Oost Linda (Z.V.v.O. Dolfijn)

Wemeldinge-West; Stortstenen (Z.V.v.O. Dolfijn)

Wolphaartsdijk (Peter van Speybroeck)

Zevenhuizerplas Hondenstrandje (Fire divers - Arno)

Zevenhuizerplas Strandgaper (Souldivers Rotterdam)

Zoetersbout (Rob Idema)

Zeelandbrug (Folkert en Janne Bouma - Duikvereniging O.S.C.G.)

Wenslocaties

Klik hier voor overlicht van locaties die ANEMOON graag geadopteert ziet.

Peter van Speybroeck

Peter van Speybroeck

Wolphaartsdijk ligt een 10 tal km ten westen van Goes aan het Veerse meer. Voor Oost- en West Vlamingen die na de tunnel in Terneuzen de weg al van buiten kennen naar Goes is Wolphaartsdijk zowat de eerste gekende duikplek in Zeeland. Als Antwerpenaren ’t Stad verlaten naar de parking ( sorry Nederlandse vrienden, dit is een Vlaams grapje ) kunnen ze beter naar ’t Noorden rijden en dan via de A58 richting  Beveland. Nederlanders kennen hun eigen aardrijkskunde en hoeven, ga ik van uit, geen verdere situering.

Wolphaartsdijk is een klein dorp. De duikplek vind je links van het haventje, op een paar honderd meter van een brasserie ‘De baas en zijn madam’. Leuke stek, staat al een paar straten ervoor aangeduid met wegwijzers. Parkeren in de berm aan fietsknooppunt 50, op het kruispunt Veerse weg – Inlaag – Wolphaartsdijkseveer. Eens over de dijk zie je al een steigertje met trappen in het water, speciaal voor ons, duikers.

Aan lezers en enthousiastelingen van Stichting ANEMOON wil ik het wel verklappen. Maar vertel het niet verder. Wolphaartsdijk is een fan-tas-tische duikplek. Rustig, niet 'kapotgedoken' of onder water beschadigd. Daarmee is de essentie van deze duikplek gezegd: fauna en flora gedijen hier erg goed want weinig gestoord. Met zijn specifiek biotoop met nauwelijks tot geen stroming, relatief brak water ( ± 16‰ zout versus ± 17‰ in Grevelingen meer) biedt Wolphaartdsdijk een grote waslijst wieren (kijk maar eens goed, het krioelt van het leven er onder en er tussen), manteldieren, sponsen, neteldieren, kleine kreeftachtigen, visjes…. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

De andere kant van de medaille is er ook; voor duikers die minder interesse hebben in natuurschoon, voor duikers die op zoek zijn naar avontuur, sport, diepte, uitdaging…. vergeet het. Een vriend die ik ooit motiveerde om eens mee te duiken op deze stek noemde het een ‘veredeld zwembad’. En inderdaad, diep is het niet, stroming is er nauwelijks, navigeren is er niet bij; volg gewoon de dijk onder water naar links of naar rechts. Ga je naar rechts, dan zit je al vlug dicht tegen het jachthaventje. Links is een betere optie. Rechtdoor dan? Weg van de oever zit je snel op  6 a 7 meter diepte met vooral slib en zit je in de vaargeul met een hoop pleziervaart. Dieper dan 15 meter  ga je er  trouwens niet vinden.  Links heb je dus een héél lange strook natuur tussen de - laat ons zeggen- 2 en 8 meter.

Na de duik kun je je flessen vlakbij vullen. Er is een klein vulstation aan de ingang van het Roompot park. De automaat werkt met muntstukken van 50 cent. Een klein voorraadje kluttergeld  (kleingeld in correct Nederlands) volstaat niet, ’t moeten echt halve Eurootjes zijn.

Veel duikplezier! En, zoals gezegd, vertel het niet verder, de relatieve onbekendheid leidt tot de typische rust en de charme van deze duikstek.

Wie specifieke vragen zou hebben over deze duikplaats mag gerust mailen naar petervanspeybroeck11@gmail.com.

Vorig artikel Z.V.v.O. Dolfijn
Volgend artikel Jitte en Mark

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top