Search
Search

Soorten

Ongevlekt koffieboontje

Trivia arctica

(Pulteney, 1799)

Ongevlekt koffieboontje
Oosterschelde, Zeelandbrug, 21-03-2017 (bron: Stefan Verheyen)


Zoekbeeld

Mariene huisjesslak. Tot 10 mm. Egaal roze met lichte witte of grijsroze onderkant. Geen bruine vlekken op de rugzijde. Stevig, bol horentje in de vorm van een koffieboon, met een langwerpige, spleetvormige mondopening aan de platte onderzijde. Oppervlak bezet met sterke dwarsribbels die in de mondrand doorlopen. Bij het levende dier zit de mantel grotendeels om de schelp geslagen. Nu en dan in Zeeland. Op het strand zeldzaam. Strandmateriaal is meestal blauw, bruin, zwart of grijs verkleurd.

Te verwarren met

Gevlekt koffieboontje Trivia monacha. Deze is herkenbaar aan de drie bruine vlekken aan de buitenzijde.


Kenmerken

Afmetingen: H. 10 mm, B. tot 8 mm.
Schelpkleur: Egaal roze, soms meer bruingrijs, met lichte witte of grijsroze onderkant. Geen bruine vlekken op de rugzijde (strandmateriaal is echter meestal wit, donkerblauw of bruin verkleurd).
Schelpvorm:
Dikschalig en bol schelpje. Stevig, bol horentje met een opvallende vorm (koffieboon) en een langwerpige, spleetvormige mondopening aan de platte onderzijde.
Sculptuur:
De sculptuur bestaat uit duidelijke, sterke dwarsribbels. Deze ribben en groeven lopen in de mondrand door.
Overig:
Bij het levende dier zit de mantel grotendeels om de schelp geslagen.


Habitat en ecologie

De dieren leven langs rotskusten, op en onder stenen waarop manteldieren en zakpijpen groeien die het voedsel vormen. De soort komt vooral voor op hard substraat, van net benedende laagwaterlijn tot 1.000 m diepte. het voedsel bestaat uit zakpijpen (tunicaten: Ascidiacea), waarin ze ook hun eieren afzetten. Het gaat daarbij om dezelfde soorten tunicaten als bij het nauw verwante Gevlekte koffieboontje Trivia monacha (zie aldaar). De eikapsels zijn vaasvormig en worden gelegd in uitgevreten holletjes in de wand van de tunicaten.

Areaal en verspreiding

Atlantische Oceaan, van Noorwegen, via de Britse eilanden en de Noordzee, tot in het Middellandse Zeegebied. In Nederland sedert enige jaren regelmatig in de Oosterschelde. Plaatselijk in dieper water in de Nederlandse delen van de Noordzee. 

Op het strand: Verse exemplaren spoelen een heel enkele keer aan op het strand. Oude exemplaren en fragmenten spoelen vooral plaatselijk aan in Zeeland (Cadzand, de Kaloot) en op de Waddeneilanden.

Verspreiding: waarneming.nl.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

[B. Oonk, jan. 2014; IvL feb. 2014]Commentaar

Ongevlekt koffieboontje Ongevlekt koffieboontje Ongevlekt koffieboontje Ongevlekt koffieboontje

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top