Search
Search

Soorten

Grove papierschelp

Thracia villosiuscula

(MacGillivray, 1827)

Grove papierschelp


Zoekbeeld

Mariene tweekleppige. Tot 25 mm. Wit, opperhuid licht bruingeel. Dunschalige, ovaalronde tot licht hoekige schelp. Ovaalrond, de achterzijde is afgeknot en afgerond, evenals de boven- en onderrand. Linkerklep iets boller dan de rechterklep. Oppervlaktesculptuur met name op het achterste gedeelte wat grover en de groeilijnen verlopen daar meestal wat grilliger. Geen slottanden, ligamentdrager begrensd door een hoekige inkeping. Noordzee, verder van de kust. Uiterst zelden op het strand.

Te verwarren met

Gewone papierschelp Thracia phaseolina.

Kenmerken

Afmetingen: L. tot 25 mm, H. tot 18 mm.
Schelpkleur:  Wit, de opperhuid is licht bruingeel.
Schelpvorm: Dunschalige, ovaalronde tot licht hoekige schelp. De afgeknotte achterzijde is afgerond, evenals de boven- en onderrand, waardoor een wat ovale vorm ontstaat. Linkerklep iets boller dan de rechterklep.
Sculptuur:
De oppervlaktesculptuur is met name op het achterste gedeelte wat grover en de groeilijnen verlopen daar meestal wat grilliger.

Slot: Geen slottanden. De ligamentdrager wordt begrensd door een hoekige inkeping. De slotband ligt uitwendig.

Dier: Als bij de Gewone papierschelp.


Habitat en ecologie

De dieren leven ingegraven in een zand- of slibbodem, vanaf iets beneden de laagwaterlijn tot grotere diepten. Zie verder bij de Gewone papierschelp.

Areaal en verspreiding

Van Zweden tot Het Kanaal; waarschijnlijk ook verder zuidelijk, ook enkele malen gemeld uit de Middellandse Zee. De verspreiding in Europa is slecht bekend door de verwarring met de Gewone papierschelp. De Grove papierschelp komt met zekerheid in de Noordzee voor, maar vermoedelijk alleen op grotere afstand tot de kust. De soort is onder meer gemeld uit het gebied ten noorden van Terschelling en verder zijn er meerdere verspreide vindplaatsen rond de Oestergronden en de Doggersbank.

Op het strand: Alleen bekend van Terschelling.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al, 2013 -Ecologische atlas- 2013)
[HR feb. 2014; IvL 2014]




Commentaar

Grove papierschelp Grove papierschelp

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top