Search
Search

Soorten

Eikapsel Golfrog

Raja undulata

Lacepède, 1802

Eikapsel Golfrog
Zuid-Holland, Noordwijk, Langevelderslag, 11-02-2018 (bron: Kees Peeters)


Zoekbeeld

Zeevis, eikapsel. Iets langer dan breed, één kant boller dan de andere. Hoorns aan de bovenkant (proximale zijde) even lang of hoogstens ietsje langer dan de hoorns aan de onderkant (distale zijde). Distale hoorns sterk gekromd, proximale minder sterk. Donkerrood tot bruinzwart, verdroogd neigend naar zwart. Bovenkant met verbrede, vliezige zoom, onderkant vrijwel zonder. Dunnere zomen aan de zijkanten meestal grotendeels verdwenen. Wel kunnen er plukjes hechtingsvezels aan de zijkanten zitten. Spoelt weinig aan, maar wel langs de hele kust.

Te verwarren met

Het kapsel lijkt het meest op dat van de Gevlekte rog, maar wordt groter.

Kenmerken

Afmetingen: Iets langer dan breed. Exclusief de hoorns zijn de kapsels circa 8,0 cm lang en circa 5,0 cm breed (maximaal 8,2 x 5,2 cm).
Kleur: Verse exemplaren zijn donkerrood tot bruinzwart, verdroogde exemplaren op het strand neigen naar zwart.
Vorm: De 'doos' van de eikapsels is langwerpig-rechthoekig, aan één kant iets boller dan aan de andere. Aan de bovenkant zit een duidelijk verbrede, vliezige rand (zoom). Aan de onderkant ontbreekt deze vrijwel geheel. Ook aan de zijkanten zitten zomen, al zijn deze meestal grotendeels verdwenen. Wel kunnen er plukjes hechtingsvezels aan de zijkanten zitten.
Sculptuur: Het oppervlak lijkt glad, maar is in de lengterichting fijn gestreept.
Hoorns: Aan de bovenkant (proximale zijde; die waaruit het jonge dier naar buiten is gekomen) zitten op de hoeken puntige uitsteeksels (hoorns), die aan de uiteinden vaak iets naar binnen gebogen zijn. Dit geldt ook voor de maar weinig kleinere hoorns aan de onderkant (distale zijde), die vaak nog sterker naar binnen gebogen zijn.
Overig: Uitgedroogde eikapsels kunnen het best bekeken worden door ze op te weken.

Habitat en ecologie

Zie de pagina van het dier zelf, de Gevlekte rog.

Areaal en verspreiding

Eikapsels van de Golfrog spoelen maar weinig aan, ze zijn te vinden langs de hele kust. Voor Areaal en Verspreiding, evenals voor Habitat en ecologie: zie de pagina van de vis zelf (de Gevlekte rog).

Literatuur


Code


Auteurs

Niels Schrieken (febr. 2018)
[IvL, juni 2018]


Categorieën:

Soorten, Vissen

Commentaar

Eikapsel Golfrog

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top