Search
Search

Soorten

Kokkel

Cerastoderma edule

(Linnaeus, 1758)

Kokkel


Zoekbeeld

Mariene tweekleppige. Tot 6 cm. Ovaalronde, stevige, wit tot geelbruine schelpen met aan de buitenzijde 22-28 platte ribben waarop zeer fijne schubjes staan. De tussenrumten tussen de ribben zijn smaller dan de ribben. Aan de binnenkant lopen de ribgroeven niet tot onder de top door. Algemeen ingegraven in zand- of slikbodems in Zeeland en het Waddengebied. Langs de Noordzeekust schaars.


Kenmerken

Afmeting: 50 x 60 mm.
Schelpkleur: Wit of geelbruin. Jonge exemplaren hebben bij de top meestal een donkerbruin vlekkenpatroon. Strandmateriaal is vaak verkleurd.
Schelpvorm: Vrij stevig. Vaak iets langer dan hoog. De top ligt ongeveer in het midden.
Sculptuur: 22-28 platte ribben, met daarop smalle schubjes. De ruimten tussen de ribben zijn smaller dan de ribben zelf. Aan de binnenkant lopen de groeven niet tot onder de top door.
Slot: Heterodont. In beide kleppen één cardinale tand, in de linkerklep één voorste en één achterste laterale tand, in de rechter twee voorste en twee achterste. Slotband uitwendig.
Binnenzijde schelp: Twee vage spierindruksels, geen mantelbocht. 


Habitat en ecologie

De dieren leven ca 5 cm. diep ingegraven in een zand- of slikbodem, op diepten tussen 0 en 15 meter.  

Areaal en verspreiding

Autochtoon zeer algemeen in de slikgebieden van de Wadden en de Zeeuwse stromen. Ook in zandige kustgebieden. Langs de Hollandse kust echter sterk achteruitgegaan.

Op het strand: Soms na storm en vorst levend aangespoeld. De laatste decennia alleen nog nabij slikgebieden. Langs de Hollandse kust levend zeldzaam geworden.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al, 2013 -Ecologische atlas- 2013)
[A. Jansen, 2013; B. Oonk, jan. 2014; IvL feb. 2014]Commentaar

Kokkel Kokkel

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top