Search
Search

Soorten

Penseelkrab

Hemigrapsus takanoi

Asakura & Watanabe, 2005

Penseelkrab


Zoekbeeld

Krab. Mariene soort, ook in brak water. Rugschildbreedte tot 3,5 cm. Meest kenmerkend is de onderbroken lijn (meestal drie stukken) net onder de ogen. Kleur groenbruin tot grijsgeel, jonge exemplaren met witte  vlekken. Onderzijde lichaam lichter. Scharen gelijk. Rugschild opvallend vierkant, met aan de zijkant drie tandachtige uitsteeksels en tussen de ogen een brede, ongetande rand. Scharen mannetje groter, met een karakteristieke, sponsachtige pluk haar aan de binnenkant van iedere schaar (niet bij vrouwtjes). Looppoten slank, aan de zijkant met korte haren. Exoot. Inmiddels algemeen langs de hele kust, vooral in Zeeland.

Te verwarren met

  • Blaasjeskrab Hemigrapsus sanguineus. De doorlopende dunne lijn (stridulatie-orgaan) net onder de ogen. 

Kenmerken

Afmetingen: Breedte rugschild tot maximaal 3,5 cm.
Kleur: Bovenzijde groen-, bruin- of grijsachtig, jonge exemplaren vaak met grote witte symmetrische vlekken. De onderzijde van het lichaam is lichter, vaak grijswit.
Vorm: Relatief kleine, wat leerachtige krab met gewone achterpoten zonder zwemvliezen. Scharen gelijk.
Rugschild: Opvallend vierkant. Aan de zijkant drie tandachtige uitsteeksels. Tussen de ogen een brede, in het midden wat ingebogen rand, geen tanden.
Poten: Scharen van het mannetje groter dan van het vrouwtje, met een karakteristieke, sponsachtige pluk haar aan de binnenkant van iedere schaar. Bij vrouwtjes ontbreekt deze pluk. De looppoten zijn slank en op de zijkant bezet met stevige, korte haren.


Habitat en ecologie

Litoraaal en sublitoraal. Vaak onder stenen. Op veel plaatsen samen met de gewone Strandkrab Carcinus maenas, die mogelijk plaatselijk verdrongen wordt. Na omkeren van stenen blijft de Strandkrab meestal vrij inactief, terwijl Penseelkrabben actief rondlopen. De dieren hebben een grote temperatuurtolerantie. Leeft ook in brak water en heeft een grotere zoettolerantie dan de Blaasjeskrab.

Areaal en verspreiding

Exoot. Oorspronkelijk afkomstig van oostelijk Azië tot in de Stille Oceaan. Algemeen verbreid in Zeeland. inmiddels ook langs de verdere Nederlandse kust, het Waddengebied en zelfs het Noordzeekanaal tot in Amsterdam.

Literatuur

Leewis, R.J., G.R. Heerebout & Ch., Jacobusse (red.), 2010. Zeefauna in Zeeland, deel 2. Kreeften, krabben en garnalen. Fauna Zeelandica, deel 5. Stichting Het Zeeuwse Landschap. 1-144 p.  

Code


Auteurs

Jacob Leloux (2013)
[IvL feb. 2014]Commentaar

Penseelkrab Penseelkrab

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top