Search
Search

Soorten

Groene dekschelp

Monia squama

(Gmelin, 1791)

Groene dekschelp


Zoekbeeld

Mariene tweekleppige. Tot 35 mm. Geelwit, lichtbruin, binnenkant glanzend donkergroen (flesgroen). Dunschalig, met name de platte linkerklep. Onregelmatig, aangepast aan de ondergrond. Vaak met geschubde lengteribjes. In de linkerklep een relatief groot gat. Binnenzijde bollere rechterklep met twee spierindruksels, die vrijwel geheel tegen elkaar aanliggen en meestal fijn geribbeld zijn. Noordzee, verder van de kust. Op het strand alleen zelden op drijvende voorwerpen.

Kenmerken

Afmetingen: 35 x 35 mm.
Kleur: Geelwit tot lichtbruin. Binnenzijde glanzend donkergroen.
Schelpvorm:
Dunschalige schelp, met name de platte linkerklep is flinterdun. Onregelmatig gevormd en geheel aangepast aan de ondergrond.
Sculptuur: Vaak bezet met dicht opeenstaande geschubde lengteribjes. Linkerklep met een relatief groot gat.
Slot: Ligament inwendig; geen slottanden.
Binnenzijde schelp:
Twee indruksels van spier- en byssus aan de binnenzijde liggen vaak geheel tegen elkaar aan en zijn meestal fijn geribbeld.


Habitat en ecologie

Leeft vastgehecht op hard substraat, met tot een korte bundel vergroeide verkalkte byssusdraden. Op stenen en schelpen, vanaf enkele meters beneden de laagwaterlijn tot aanzienlijke diepten.
In Nederland alleen verder van de kust in de Noordzee.

Areaal en verspreiding

Vanaf het Arctisch Gebied en IJsland tot aan de Golf van Biscaje. Elders ook bekend van Labrador tot Newfoundland. Meldingen uit de Nederlandse Noordzee zijn schaars.  

Op het strand: Schelpen die tot deze soort zouden behoren zijn meerdere malen aangetroffen op drijvende voorwerpen als kurk, rubber en riemwier langs de Nederlandse en Belgische kust.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al, 2013 -Ecologische atlas- 2013)
[N. Schrieken, 2013; B. Oonk, jan. 2014; IvL feb. 2014]Commentaar

Groene dekschelp Groene dekschelp

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top