Search
Search

Soorten

Groene mosdierslak

Palio nothus

(Johnston, 1838)

Groene mosdierslak
Zeeland (bron: Marion Haarsma)


Zoekbeeld

Zeenaaktslak. Tot 20 mm. Grijsgroen of geelgroen. Basis van rhinoforen en kieuwen met donkerder groen pigment. Top rhinoforen geel tot geelbruin, tuberkels en mantelrand grijs of ongekleurd. Kleine slanke slak met gereduceerd mantelschild. Gelamelleerde rhinoforen . Op de rug 3-7 drievoudig geveerde kieuwen, lichaam  met afgeronde, intrekbare tuberkels. Eieren in een open spiraalvormig wit, geel-oranje of vaalroze lint van 1-2 windingen op het voedsel of substraat.   

Kenmerken

Afmetingen: Lengte tot 20, in Nederland tot 13 mm.
Kleur:
De basiskleur van de huis van het centrale lichaam is donker grijsgroen of geelgroen. Aan de basis van de rhinoforen en de kieuwen is donkerder groen pigment aanwezig. De toppen van de rhinoforen zijn geel tot geelbruin gekleurd. De tuberkels en mantelrand zijn zeer lichtgrijs of ongekleurd.
Vorm: Een onopvallende kleine, slanke slak met een gereduceerd mantelschild. De voorrand van de kop is in twee delen ingesneden. De rhinoforen dragen lamellen en hebben een vrij lange kale steel, met aan de basis verhoogde tuberkels. Op de mantelrand staan schuin achter de kieuwen enkele gepaarde, grillig gevormde langere uitsteeksels. Rond de anus midden op de rug zijn 3-7 drievoudig geveerde kieuwen aanwezig. Het lichaam is bezet met afgeronde, intrekbare tuberkels.

Eieren: De eieren vormen een laag, open spiraalvormig lint dat wit, geel-oranje of vaalroze gekleurd is. Het bestaat uit 1-2 windingen en wordt op het voedsel, hard of zacht substraat afgezet.


Habitat en ecologie

Te verwachten op elk hard substraat waar het voedsel voorkomt. Hoewel zeer schaars kan de soort het hele jaar in de Nederlandse kustwateren worden aangetroffen. Deze soort voedt zicht met mosdiertjes van het geslacht Bowerbankia.


Areaal en verspreiding

Sinds 2007 is de soort jaarlijks (sporadisch) in de centrale en westelijke Oosterschelde aangetroffen.

Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

Floor Driessen (2013)
[B. Oonk Nov. 2013; IvL feb 2014]
Commentaar

Groene mosdierslak

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top