Search
Search

Soorten

Grijze korstzakpijp

Diplosoma listerianum

(Milne Edwards, 1841)

Grijze korstzakpijp
Doggersbank, Jeanette Kristina, 14-06-2011 (bron: Niels Schrieken)


Zoekbeeld

Mariene kolonievormende zakpijp. Meestal enkele vierkante cm, soms meer dan 10 cm in doorsnede. Dunne kolonies van minder dan 2 mm dikte. Vuilgrijs, half doorschijnend met duidelijk zwarte puntjes. Opvallend grote 'gaatjes' (gemeenschappelijke uitstroomopeningen). Soms geelachtig of donkergrijs met witte vlekken. De instroomopeningen hebben vaak witte ringetjes. Rustig en stromend water op hard substraat, soms op wieren en zeegras. Zeeland en Waddenzee.

Te verwarren met

- Gesterde geleikorst, Botryllus schlosseri. Bij de Grijze korstzakpijp is de korst  veel dunner en vlieziger. In West Europa komt ook Diplosoma spongiforme voor. De verschillen zijn niet erg duidelijk.

Kenmerken

Afmetingen: Kolonies zijn meestal enkele vierkante cm, maar kunnen soms wel een doorsnede bereiken van meer dan tien centimeter.
Kleur: Meestal grijs en half doorschijnend, met duidelijke zwarte puntjes. de kleur kan ook geelachtig zijn of donkergrijs met witte vlekken. De instroomopeningen zijn vaak voorzien van witte ringetjes.
Vorm: Dunne kolonies van minder dan twee mm  dikte. Opvallend zijn de grote 'gaatjes'. Dit zijn de gemeenschappelijke uitstroomopeningen. Kolonies groter dan vijf centimeter doorsnede laten aan de rand enigszins los van de ondergrond. Nog grotere kolonies kunnen vliezige holle bollen vormen met een grote opening.

Areaal en verspreiding

De Grijze korstzakpijp is in 1977 voor het eerst gevonden in de Oosterschelde en sindsdien algemeen geworden. In 1990 is de soort ook in de Grevelingen waargenomen en sindsdien sterk toegenomen. Sinds 1990 ook in de Waddenzee (Terschelling).

Literatuur

  • Leewis, R., 2002. Flora en fauna van de zee. Veldgids, 16. KNNV Uitgeverij: Utrecht, The Netherlands. ISBN 90-5011-153-X. 320 pp. details.

Code


Auteurs

Brendan Oonk [sep 2014]
[IvL. okt 2014]
[Niels Schrieken, januari 2016]


Categorieën:

Soorten, Zakpijpen

Commentaar

Grijze korstzakpijp Grijze korstzakpijp

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top