Search
Search

Soorten

Vlokreeften

Gestreepte vlokreeft
zie aangepaste velden


Langspriet-slijkkreeftje
zie aangepaste velden


Echte poliepvlo
zie aangepaste velden


Gestekelde spookkreeft
Mariene spookkreeft. Mannetje tot 25 mm, vrouwtje tot 20 mm. Scherpe naar voren staande stekels op segment 1 en 2. Doorschijnend bleekgroen, op de 2e poot wat rode vlekjes.

[Lees verder...]


Gehoornde spookkreeft
zie aangepaste velden


Bruingevlekte spookkreeft
zie aangepaste velden


Wandelend geraamte
Mannelijk dier tot 2,2 cm, vrouwtjes tot 1,5 cm. Min of meer glasachtig, deels doorschijnend, met een blauwachtige glans. Klein, slank, langgerekt lichaam dat zeer duidelijk in segmenten is verdeeld. De schaarpoten zijn fors ontwikkeld, de middelste segmenten dragen alleen rudimentaire pootjes. De achterste poten eindigen in kleine grijphaakjes, Het achterlijf is vrij klein. Onder aan de buik zit een broedbuidel waarin het vrouwtje de eieren draagt.

[Lees verder...]


Sprinkhaanvlokreeft
Vlokreeft. Stekelbosjes op staartsegmenten, leeft vooral tussen wieren

[Lees verder...]


Kwalvlo
Kwalvlooien zijn kleine garnaalachtige zeediertjes van maximaal circa twaalf millimeter lengte. Ze leven als parasiet op of onder de hoed van diverse kwallen, zoals Zeepaddenstoel, Kompaskwal en Oorkwal.

[Lees verder...]


Teringlijdertje

Tot 14 mm (mannetje) en 13 mm (vrouwtje). Min of meer glasachtig, deels doorschijnend. Klein, slank, langgerekt lichaam dat zeer duidelijk in segmenten is verdeeld. Kop afgerond. De eerste schaarpoten zijn klein, met als gnathopoda klapscharen. Die van het tweede paar zijn forser ontwikkeld, met eveneens klapscharen. De middelste segmenten dragen alleen rudimentaire pootjes die eindigen in kleine grijphaakjes. Eerste antennepaar variabel in lengte, maar steeds veel korter dan het tweede, dat tot de halve lichaamslengte kan worden. Rugsegmenten zonder stekels. Het achterlijf is vrij klein, gesplitst, uitlopend in twee lange gesegmenteerde poten die in haakjes eindigen. Op de 2e, 3e en 4e segmenten zitten kieuwen. Onder aan de buik zit een broedbuidel waarin het vrouwtje de eieren draagt.

[Lees verder...]


Bolronde vlokreeft
Mariene vlokreeft. Het is een tamelijk bolvormige vlokreeft, met tanden op de achterrand van de staartsegmenten.

[Lees verder...]


Reuzenvlokreeft
Zoetwater vlokreeft.

[Lees verder...]


Gemarmerde marmerkreeft
Mariene slijkgarnaal. Tot 10 mm. Voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) met lange haren. Haren op voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) ongeveerd. Hand van 2e poot met duimvormig uitsteeksel bij het mannetje, concaaf, zonder uitsteeksel bij het vrouwtje. Kleur een gemarmerd kleurpatroon van bruine vlekken op een crèmekleurige ondergrond.

[Lees verder...]


Harige spookkreeft

Spookkreeftje. Mariene soort. In Nederland tot 2 (mannetje) en 1,5 cm (vrouwtje). Oranje-rood of nagenoeg doorzichtig. Scharen mannetje vaak wit met oranje vlekken. Kieuwbladen donker gevlekt. Broedbuidel vrouwtje donkerrood gestipt. Twee paar kopantennes, een paar zeer lang. Lichaam en scharen mannetje dicht behaard, vrouwtjes zonder beharing. Derde en vierde lichaamssegment met twee paar kieuwblaadjes, het vrouwtje heeft daar ook de broedbuidel. Slechts drie paar pootjes.

[Lees verder...]


Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top