Search
Search

 

Terug

Handleiding SMP-webapp

Stap 1

Meld eenmalig je SMP-traject aan door een e-mail te sturen naar info@anemoon.org. Graag de naam van het SMP-traject, de afstand (meter) en het begin- en omkeerpunt vermelden. Nadat je aanmelding is verwerkt, is je SMP-traject te zien in de SMP-webapp.

Stap 2

Registreer eenmalig op www.anemoon.org en log in om de webapp te kunnen gebruiken. Het is handig als de SMP-groep de gebruikersnaam en het wachtwoord onderling deelt met de strandwachters. Op die manier heeft elke strandwachter toegang tot het account waarin alle bezoeken en waarnemingen worden opgeslagen.

Stap 3

Stel (eenmalig) je voorkeursinstellingen in bij MIJN INSTELLINGEN. Bijvoorbeeld: om de soortenlijsten te gebruiken zonder tekst en foto's zet Toon foto's en tekst bij dieren en planten in de webapp uit door het schuifje op het gele kruisje te zetten.

De standaardlijst staat standaard aan, hierin staan de soorten waar minimaal op gelet moet worden tijdens een bezoek. Indien gewenst kan gebruik gemaakt worden van de uitgebreide lijst, deze bevat een aantal extra soorten. Heb je soorten gezien die niet in de SMP-webapp staan, geef dan bij de groep 'Bijschrijfsoorten' je waarneming door (zie stap 7).

Stap 3

Druk op + VOEG NIEUW TRAJECT TOE. Druk vervolgens op het pijltje bij TRAJECT en selecteer je SMP-traject. Vul de lege velden. Vul het aantal deelnemers en een contactpersoon in bij DEELNEMERS en druk op TOEVOEGEN.

Stap 4

Je SMP-traject is nu actief, dit is te zien aan de rode tekst boven de soortgroepen. Loop na je bezoek alle soortgroepen langs. Heb je een soort niet gezien, dan hoef je niets op te slaan. In de database worden deze waarnemingen als nulwaarneming geregistreerd.

Kies bij elke soort de juiste hoedanigheid (categorie). Bij tweekleppigen kan je bijvoorbeeld kiezen uit doublet, met vleesresten of ter plaatse levend. Let op: ook bij de soortgroepen tweekleppigen en slakken wordt enkel vers materiaal gemonitord. Losse/oude kleppen en lege huisjes kan je indien gewenst als bijschrijfsoort toevoegen (zie stap 7).

Geef de geschatte aantallen door met + en –. Druk op SAVE om je waarneming op te slaan. Heb je niet op een soort gelet, bijvoorbeeld omdat je de soort niet kent, kies dan de klasse 'Soort?'. Heb je wel op de soort gelet maar niet op het aantal kies dan de klasse 'Aantal?'.

Stap 5

Pas waarnemingen eventueel aan in MIJN WAARNEMINGEN. Het is niet nodig om de locatie in te stellen want de locatie en afstand van het SMP-traject zijn al bij Stichting ANEMOON bekend. Druk op AANPASSEN om eventuele wijzigingen op te slaan.

Stap 6

Waarnemingen worden ook onder elkaar getoond per bezoek. Ga naar MIJN BEZOEKEN en druk op het pijltje naast het bezoek in de zijlijn voor het overzicht.

Stap 7

Ben je klaar met het doorgeven van waarnemingen? Ga naar MIJN BEZOEKEN en druk op het potloodje. Vink onderin het vakje EINDE INVOER TRAJECT WAARNEMINGEN aan en druk op AANPASSEN. Het bezoek is afgesloten.

Bijschrijfsoorten in de SMP-webapp invoeren

Heb je soorten gezien die niet in de SMP-webapp staan, geef dan bij de groep 'Bijschrijfsoorten' je waarneming door. Ga naar MIJN WAARNEMINGEN om daar de soortnaam en hoedanigheid aan te passen naar de soort die je hebt gezien. Je kan hier eventueel ook een foto van je waarneming toevoegen. Druk op de knop Aanpassen om je waarneming (met foto) op te slaan.

Waarnemingen toevoegen aan een vorig bezoek

Wil je waarnemingen toevoegen aan een bezoek dat een tijd geleden ingevuld is? Ga dan eerst naar MIJN BEZOEKEN en vink 'Einde invoer traject waarnemingen' weer uit bij het desbetreffende bezoek. Nu is het bezoek weer actief, te zien aan de rode tekst met datum boven de soortgroepen. Controleer of de datum klopt en geef dan je waarneming door. Vergeet niet na het toevoegen van waarnemingen het bezoek weer te sluiten door bij MIJN BEZOEKEN 'Einde invoer traject waarnemingen' weer aan te vinken.

 

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top