Search
Search

Boeken

Atlas mariene weekdieren

Atlas mariene weekdieren

Titel: Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)

Auteurs: Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling, & R. Daan (eds.) 

Alle auteurs: Aad Bastemeijer, Peter van Bragt, Rykel de Bruyne, Johan Craeymeersch, Rogier Daan, Rob Dekker, Floor Driessen, Marco Faasse, Adriaan Gmelig Meyling, Jeroen Goud, Ate de Heij, Wim Kuijper, Sylvia van Leeuwen, Inge van Lente, Godfried van Moorsel, Hermann Strack, Frank Wesselingh en Sander van Wijnhoven.

Uitgever: Tirion Natuur / Stichting ANEMOON

Jaar: 2013

Pagina's: 416

ISBN: 978-90-521082-1-6

Afmetingen: 22,5 x 30 cm  [gewicht 2,4 kg]

Uitvoering: Hardcover, genaaid gebonden, full colour

Prijs: € 49.95 € (+ € 10,- verzend- en verpakkingskosten; voor België: + € 21,00)

Bestellen: Binnenkort mogelijk via de ANEMOON webshop

Over dit boek

Op 1 juni 2013 is het boek 'Schelpdieren van Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca) gepresenteerd in het Naturalis Biodiversity Center. Het boek behandelt alle 255 soorten weekdieren die sinds 1900 levend zijn aangetroffen in de Nederlandse zoute en brakke wateren. Per soort vindt u een korte beschrijving van het uiterlijk (schelp en dier), informatie over ecologie en habitatvoorkeur, een kaart met de verspreiding in de Nederlandse wateren voor en na 1985, het areaal buiten Nederland en trends in de tijd. De verspreiding en veranderingen in de tijd zijn ook te zien in heldere kaarten en grafieken. Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 1.700 foto’s, kaarten en grafieken. Ook is er aandacht voor de bedreiging en bescherming van mariene weekdieren.

De atlas is bedoeld voor iedereen die - beroepsmatig of uit interesse - informatie zoekt over levende weekdieren: strandzoekers, schelpenverzamelaars, sportduikers, natuurliefhebbers, waterbeheerders, beleidsmakers, onderzoekers en vrijwilligers.

Zeer gevarieerde Nederlandse schelpdierfauna

Uit het boek blijkt dat sinds 1900 maar liefst 255 mariene soorten levend in de Nederlandse wateren zijn gevonden. Van bekende soorten als oesters en mossels, tot zeldzaamheden en nieuw in de Noordzee ontdekte soorten. Van kortlevende mini-mosseltjes en anderhalve millimeter grote slakjes, tot fikse roofslakken en eeuwenoud wordende tweekleppigen. Met daarnaast tientallen zeenaaktslakken en inktvissen, in de meest prachtige vormen en kleuren. Gebieden met een bijzondere schelpdierfauna zijn de Klaverbank, Doggersbank, Oestergronden en de Oosterschelde. In de Waddenzee is de variatie aan soorten kleiner, maar hier vormen de grote aantallen schelpdieren een waardevolle voedselbron voor vogels en vissen. "Nederland heeft een prachtige mariene natuur waar we trots op zijn en die de moeite van het behouden waard is". Naast 18 auteurs werkten alle mariene onderzoeksinstituten, musea en honderden vrijwilligers aan het project mee.  

Degelijk naslagwerk

De atlas is een degelijk naslagwerk geworden waarin alle 255 Nederlandse soorten worden behandeld en afgebeeld. Het boek bevat veel unieke onderwateropnamen. De uiterlijk, leefwijze, habitatvoorkeur en verspreidingsgebied van de soorten wordt beschreven. De verspreidingskaarten hebben betrekking op het hele Nederlandse Continentale Plat (NCP; in totaal anderhalf keer het Nederlandse vasteland) en alle kustwateren, inclusief de Delta en de Waddenzee. Veranderingen in de tijd en seizoenspatronen zijn samengevat in grafieken en er is ruime aandacht besteed aan bedreigingen en bescherming.  

Gegevensbasis

In de atlas zijn gegevens verwerkt van vrijwel alle professionele mariene onderzoeksinstituten en musea in Nederland, waaronder Koninklijk NIOZ, NIOO (nu NIOZ), IMARES, Grontmij | team ecologie, GiMaRIS, Ecosub, Koeman en Bijkerk BV, de afdeling WGML van Rijkswaterstaat Waterdienst, Strandwerkgemeenschap, diverse Waterschappen/ STOWA, Naturalis Biodiversity Center, Zöologisch Museum Amsterdam (nu Naturalis), Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Fryslân en Muzee Scheveningen. Ook tal van particuliere schelpenverzamelaars hebben gegevens uit hun collecties voor dit project beschikbaar gesteld. Verder hebben vele honderden vrijwilligers bijgedragen aan de atlas door hun waarnemingsgegevens beschikbaar te stellen of door deel te nemen aan een of meer van de monitoringprojecten van Stichting ANEMOON. 

Nieuwsgierig? Alvast een kijkje nemen?

Zie verder...

Verhalen achter de atlas

Voor wie benieuwd is naar hoe deze atlas tot stand kwam, is er de film 'De verhalen achter de atlas'. van Peter van Rodijnen (Nudibranch Marine Discovery Productions) gemaakt in opdracht van Stichting ANEMOON. Deze film werd vertoond tijdens het symposium op 1 juni 2013 in het Naturalis Biodiversity Center. Heeft u dat gemist? De film is HIER te zien.

Vorig artikel Pluimdragers en Slijkgapers
Volgend artikel Schelpen veldgids

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top