Search
Search

Waarnemingen doorgeven

Laat je waarnemingen nooit verloren gaan!

Waarnemers en hun waarneming vormen de basis van Stichting ANEMOON. Alleen met waarnemingen kunnen we antwoorden verkrijgen op vragen als: Waar komt een soort voor? In welk seizoen wordt een soort vooral gevonden? Neemt de soort toe of af? Hoe fluctueren soorten in de loop van de jaren en welke relaties zijn er tussen fluctuaties van de ene en die van de andere soort?

Er zijn veel manieren om waarnemingen door te geven. Via internet kan je waarnemingen digitaal doorgeven via zogenaamde portalen. Inmiddels zijn er vele portalen zoals MOO-portaal, Streeplijstportaal van Verspreidingsatlas.nl en Waarneming.nl. Uiteraard ben je geheel vrij in de keuze van het portaal. Maar met name duikers vragen we vooral van het MOO-portaal gebruik te maken. Daarmee kan je immers opgegeven op welke soorten je tijdens de duik hebt gelet, maar die je niet hebt gezien. Ook als je een soort niet hebt gezien is dat een belangrijke waarneming!! Alleen als we ook nul-waarnemingen ontvangen kunnen we de trefkans berekenen.

Het voordeel van waarnemingen digitaal doorgeven is dat je ze altijd ook zelf weer kan terugzien in het portaal dat je hebt gebruikt. Alle gevalideerde waarnemingen stromen van het invoerportaal automatisch door naar de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) en worden zo zichtbaar op de NDFF-verspreidingsatlas. De informatie over de mariene soorten in deze atlas wordt verzorgd door Stichting ANEMOON. 

 

Duikers

Ben je een duiker en ken je één of meer soorten goed herkennen. Dan kan je al meedoen aan het  Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). Daarom verzoeken we alle duikers om waarnemingen door te  geven via het zogenaamde MOO-portaal.Als waarnemingen zijn gedaan volgens de MOO-methode en zijn doorgeven via het MOO-portaal kunnen we aantalsveranderingen van zeedieren op de meest betrouwbare manier vaststellen. Voor duikers zijn er nu nog twee portalen:

Waarnemingen uit brak water (Haringvliet) kunnen het beste worden doorgegeven via het MOO-zoetwaterportaal. Mariene soorten kunnen dan worden bijgeschreven bij de 'Bijschrijfsoorten'.

Waarnemingen door jouw ingevoerd zijn via het MOO-portaal ook te zien voor je buddy.

Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om de  twee portalen samen te voegen, waardoor het ook makkelijker in gebruik zal worden. Ook zal het nieuwe systeem veel beter werken op mobiele telefoons en zal het doorgeven van nul-waarnemingen worden vergemakkelijkt..

Geef alleen soorten door als je zeker bent van de determinatie!!
Als je niet zeker bent van je determinatie vink dan 'niet op soort gelet (?) aan.
Als je een foto hebt gemaakt van een soort waarover je niet zeker bent, vraag dan eerst aan iemand van ANEMOON om welke soort het gaat. Dit kan je het gemakkelijkst doen via Facebook. Je krijgt dan snel antwoord. 

 


Meerdere soorten op één locatie/traject of km-hok

 

Als je geen duiker bent en je hebt gelet op meerdere soorten op één locatie, één traject of in één km-hok dan kan je waarnemingen het beste doorgeven via de streeplijstmodule van Stichting ANEMOON op Verspreidingsatlas.nl. Voor je naar de streeplijst-module gaat wel eerst even inloggen.

Het voordeel van streeplijsten is dat waarnemingen van alle waargenomen soorten op een bepaald moment en een bepaalde locatie bij elkaar worden gehouden. Streeplijsten maken het mogelijk om verspreidingstrends waar te nemen.

Geef waarneming door als je zeker bent van de determinatie. Laat waarnemingen evt controleren aan de hand van een foto via de Facebookpagina van Stichting ANEMOON.

 

LIMP-waarnemers

Waarnemers die in de getijdezone bij laagwater systematisch waarnemingen doen op vaste locaties in het kader van het Litoraal Inventarisatie- en Monitoring Project (LIMP)  verzoeken we waarnemingen zoveel mogelijk hun waarnemingen door te geven via het LIMP-portaal.

 

Losse waarnemingen

Losse waarnemingen kunnen worden doorgeven via:

Het doorgeven van losse waarnemingen is vooral handig als:

 • het om een bijzondere soort gaat en je hebt niet op andere soorten gelet
 • het om een soort gaat op een bijzondere locatie. en je hebt niet op andere soorten gelet
 • Als je een goed foto hebt.
 • Als je niet 100% zeker bent van de determinatie, maar je hebt wél een foto gemaakt. Je waarneming wordt aan de hand van een foto altijd gecontroleerd (gevalideerd) door een expert (validator). Alleen gevalideerde waarnemingen stromen door naar de NDFF en naar verspreidingsatlas.nl

 

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top