Search
Search

Soorten

Wakame

Undaria pinnatifida

(Harvey) Suringar, 1873

Wakame
Oosterschelde, Strijenham, 14-03-2016 (bron: Frank Perk)


Zoekbeeld

Zeewier. Bruinwier. Invasieve soort. Dit olijfbruine zeewier kan tot 2 meter lang worden. Het zit vast op hard substraat met een soort wortels (rhizoid), daarop staat een steel waar een aantal langwerpige bladeren aan vast zitten van ca. 15 cm breed. Het bevat een dikke nerf met een gelobde basis. Oudere bladeren lijken in reepjes gescheurd, dwars op de lengterichting, zodat je een nerf hebt met aan weerszijden een aantal flapjes blad. Wakame komt voor in de Zuid-West delta in het intergetijdengebied en wat dieper.

Habitat en ecologie

Intergetijdengebied en vooral iets dieper; ook in min of meer stilstaande zoute wateren. Op rotsen, stenen en dergelijke.

Areaal en verspreiding

Zuidwest-Europa, tot in Zuidwest-Nederlands; de MiddellandseZee; Zuidoost-Azië, met name Japan.

Seizoenspatronen

Aangezien Undaria pinnatifida groeit in de wintermaanden, is het van belang dat de temperatuur niet te hoog is. De ideale temperatuur voor Undaria pinnatifida ligt tussen de 10 en de 15˚C, bij een salniteit ligt tussen de 28 en 34 g/l en een pH van 7 of 8.

Nadere informatie

Deze soort is per ongeluk ingevoerd in het Étang van Thau in zuid Frankrijk met een lading oesters. In Bretagne wordt de soort inmiddels gekweekt, want de soort is eetbaar en wordt in Japan al sinds mensenheugenis voor consumptie gebruikt.

Code


Auteurs

Siep Busink
Luna van der Loos, januari 2015



Categorieën:

Soorten, Bruinwieren

Commentaar

Wakame Wakame

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top