Search
Search

Soorten

Rugschild Gewone pijlinktvis

Loligo vulgaris

Lamarck, 1798

Rugschild Gewone pijlinktvis
Nederland (bron: stichting ANEMOON)


Zoekbeeld

Tienarmige inktvis, mariene soort. Inwendig rugschild (gladius). 35 cm lang. Veervormig, plasticachtig chitineus, zonder kalk, met een langere steel en een brede schacht over het grootste deel van de lengte. Bij mannetjes is de lengte-breedte verhouding 8:1, bij vrouwtjes 5:1. De gladius spoelt vooral in augustus aan, vaak in de eblijn.

Te verwarren met

Noordse pijlinktvis Loligo forbesii. Dier en dus rugschild worden groter, alleen rugschilden van meer dan 35 cm behoren waarschijnlijk tot de Noordse pijlinktvis.

Kenmerken

Afmetingen: Schelp: 38 x 4 cm. Gemiddelde lengte ca. 195 mm (mannetje) en ca. 180 (vrouwtje).
Schelpkleur: Plasticachtig doorschijnend, chitineus of hoornachtig materiaal, meestal met een geelwitte tint.

Schelpvorm: Veervormig, met een langere steel of streng en een brede 'schacht' over het grootste deel van de lengte. Er is onderscheid tussen de schelpen van mannetjes en vrouwtjes. Bij mannetjes is de lengte-breedte verhouding 8:1, bij vrouwtjes 5:1. Die van de vrouwtjes worden dus breder
Sculptuur: Vrij glad, de ‘pen’ is rond en loopt door het midden. Verder vage diagonale, versterkende ribbels en fijne dwarsstreepjes.


Habitat en ecologie

Pelagische soort, rondtrekkend in zee. Zie voor de habitat en ecologie van de soort de desbetreffende pagina van de Gewone pijlinktvis.  

Areaal en verspreiding

Zie voor het areaal en de verspreiding van de soort, de desbetreffende pagina van de Gewone pijlinktvis. De schelpen spoelen vooral aan in

Seizoenspatronen

De gladius spoelt vooral aan het eind van de zomer aan, vooral in augustus. Ze liggen vaker bij de laagwaterlijn dan in de vloedlijn.

Literatuur

Heij, A. de & J. Goud, 2013. Hoofdstuk 11 Inktvissen - Cephalopoda: 327-340. In:  Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al. -Ecologische atlas mariene weekdieren - 2013)
[S. van Leeuwen 2013; IvL feb. 2014]



Commentaar

Rugschild Gewone pijlinktvis

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top