Search
Search

Soorten

Kleine kamster (Roze kamster)

Astropecten irregularis

(Pennant, 1777)

Kleine kamster (Roze kamster)
Ameland, 2012 (bron: RdB)


Zoekbeeld

Zeester. Mariene soort. Tot 20 cm, meestal 10 cm. Egaal vaalbruin tot paars. Onderzijde lichter van kleur. Duidelijke stervorm met vijf vrij korte, platte armen. Het dier voelt stevig aan. Behalve aan de platte vorm en het gladdere oppervlak te herkennen aan de rij tanden die een kam langs de randen van de armen vormen. Leeft  in de Noordzee voor de kust, maar spoelt weinig op de Hollandse stranden aan. Wordt nu en dan ook Roze kamster genoemd.


Te verwarren met

Zeester (gewone) Asterias rubens. Die is groter, minder plat, bonter gekleurd en heeft sterke bobbels op het lichaam. Kammen met stekels langs de randen ontbreken. De naam Roze (of Rosse) kamster wordt ook vaak gebruikt voor deze zelfde soort.


Kenmerken

Afmetingen: Volwassen tot 20 cm meestal 10 cm mm.
Kleur:
Egaal vaalgrijs, paars of geelbruin. Onderzijde en tanden lichter van kleur.  
Vorm: De Kamster heeft een duidelijke stervorm, met vijf vrij korte, platte armen. Het dier voelt stevig aan, het oppervlak is vrij glad, niet zo sterk gebobbeld als bij de (gewone) Zeester. Aan de onderzijde zitten wel umbulacraalvoetjes, maar deze hebben geen vergrote zuignappen zoals bij de Gewone zeester het geval is. De soort is het duidelijkst te herkennen aan de stekels die een kam langs de randen van het gehele lichaam vormen.


Habitat en ecologie

Een typische bewoner van zandbodems tussen 10 en ruim 1000 m. Het zijn nachtdieren, overdag zitten ze ingegraven in het zand en 's nachts gaan ze actief op jacht. Het voedsel bestaat uit in het zand levende schelpdieren, wormen, slangsterren en zeeklitten. Het dier is in staat om zich in minder dan een minuut in het zand in te graven. Omdat ze alleen in de Noordzee voorkomen en slechts 's nachts actief zijn, zijn waarnemingen door duikers in Nederlandse wateren bijzonder zeldzaam. Spoelde voor de jaren zeventig regelmatig op het strand aan, daarna zo goed als verdwenen in het aanspoelsel. Spoelt alleen op de meest Noordelijke waddeneilanden weer aan.


Areaal en verspreiding

Komt in Nederland langs de gehele Noordzeekust voor, maar wel steeds verder uit de kust. Geen waarnemingen uit het Grevelingenmeer en de Ooster- en Westerschelde. In Noordelijk Waddengebied weer toenemend.

Verspreidingsatlas: roze kamster.


Literatuur

  • van der Mark, C., et al., 2014. Zeeboek. KNNV-Veldgids nr. 02. Utrecht, Stichting Uitgeverij KNNV. 240 pp. 
  • Leeuwis, R., D. Willemse, P. Sloof-Spijker & C. Jacobusse., 2005. Zeefauna in Zeeland. Fauna Zeelandica. Deel 1. Sponzen, Neteldieren en Ribkwallen, Wormen, Tentakeldieren, Stekelhuidigen en Zakpijpen. Het Zeeuwse Landschap. 
  • Moen, F.E. & E. Svensen, 2004. Marine fish & invertebrates of Northern Europe. Aquapress, Southend-on Sea, Essex. 608 pp. 
  • Leewis, R.J., 2002. Flora en fauna van de zee. KNNV-Veldgids nr. 16. Utrecht, Stichting Uitgeverij KNNV. 320 pp.

Code

123867


Auteurs

Silvia Waaien (2013)
A.W. Gmelig Meyling (2013)
[IvL feb. 2014; mrt 2017]




Commentaar

Kleine kamster (Roze kamster) Kleine kamster (Roze kamster)

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top