Search
Search

Soorten

Grote diepslak

Bithynia tentaculata

(Linnaeus, 1758)

Grote diepslak


Zoekbeeld

Zoetwater-huisjesslak. Soms in licht brak water. Tot 11 mm. Geelbruin, crèmewit, grijsgroen tot hoornbruin, vaak wat doorschijnend en regelmatig overdekt met aanslag. Dunschalig horentje met 5-6 vrij vlakke windingen. Mondopening eivormig, bovenin spits. Operculum vrij dik. Geen navel. Oppervlak glad, alleen groeilijnen. Nu en dan langgerekter of meer gedrongen, of met horizontale kiel. Algemeen in alle zoete wateren.

Te verwarren met

Kleine diepslak Bithynia leachii. Deze blijft kleiner en heeft veel bollere windingen met ertussen een diepere naad. Mondopening en operculum zijn meer ovaal, niet toegespitst in de bovenhoek.

Kenmerken

Afmetingen: H. 11 x B. 7 mm
Schelpkleur: Geelbruin, crèmewit, grijsgroen tot hoornbruin, vaak wat doorschijnend. Vaak ook begroeid of overdekt met aanslag.

Schelpvorm: Dunschalig, spits horentje. 5-6 vrij vlakke windingen, naad ertussen niet diep. De mondopening is eivormig, bovenin toegespitst. Operculum (afsluitplaatje) vrij dik, met duidelijke groeilijnen, eivormig, bovenin spits. Niet of nauwelijks een navel naast de mond. Schelpoppervlak glad, alleen met groeilijnen. De Grote diepslak-horentjes zijn variabel van vorm. Ze kunnen ook meer langgerekt zijn, of meer gedrongen en plomp. Er zijn ook exemplaren bekend met een duidelijke horizontale kiel op het midden van de laatste winding.


Habitat en ecologie

In alle zoete en ook sommige licht brakke wateren. Vaak in water dat rijk is aan waterplanten, maar ook in vrijwel onbegroeide wateren en in diepere plassen, kanalen, sloten. De dieren leven vaak op de bodem en op harde substraten zoals stenen en hout.

Areaal en verspreiding

Heel Europa. In Nederland in alle mogelijke sloten, kanalen, vijvers en meer open wateren en meren.

Literatuur

Gittenberger, E., A.W. Janssen, W.J. Kuijper, J.G.J. Kuiper, T. Meijer, G. van der Velde, J.N. de Vries & G.A. Peters, 1998. De Nederlandse zoetwatermollusken. Recente en fossiele weekdieren uit zoet en brak water. Nederlandse Fauna 2. Naturalis, KNNV Uitgeverij, EIS-Nederland.

Code

x

Auteurs

R.H. de Bruyne (jan. 2014)
[IvL feb. 2014]



Commentaar

Grote diepslak

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top