Search
Search

Soorten

Melkwit traliedrijfhorentje

Alvania lactea

(Michaud, 1830)

Melkwit traliedrijfhorentje


Zoekbeeld

Mariene huisjesslak. Tot 6 mm. Levend roomkleurig, lege schelpen wit. Opperhuid geeloranje. 5-7 bolle windingen. Mondopening eivormig. Geen navel. Operculum dun. Oppervlak met netvormig patroon van spiraalrichels gekruist door verticale richels (traliewerk). Op de laatste winding zetten de verticale richels zich niet voort op de onderste helft. Plaatselijk in de Noordzee, mogelijk ook dichter bij de kust (Zeeland). Spoelt de laatste tijd ook vers (maar leeg) aan in Zeeland en op de Waddeneilanden. Ook vaak oude, fossiele huisjes.

Te verwarren met

Onmiskenbaar.

Kenmerken

Afmetingen: H. 6 mm, B. 4 mm.
Schelpkleur: Levende exemplaren zijn roomkleurig, lege schelpen spierwit. De opperhuid is geeloranje of bruin.
Schelpvorm: 5-7 bolle windingen. De top is duidelijk maar niet scherp. De mondopening is eivormig. Bij jonge exemplaren maakt de mondrand een gekartelde indruk als gevolg van de spiraalrichels die hier eindigen. Geen navel. Operculum dun, vliezig.
Sculptuur: De windingen dragen een netvormig patroon van spiraalrichels gekruist door verticale richels (traliewerksculptuur). Op de laatste winding  alleen verticale richels op de bovenste helft, naar onderen vervagend.

Dier:  Koptentakels kort, kokervormig. Ogen klein op een duidelijke verdikking aan de basis. Lichaamskleur crème, geelwit. Koptentakels licht grijswit.


Habitat en ecologie

De dieren leven van vlak onder de laagwaterlijn tot enkele tientallen meters diepte. Met name onder grote stenen, tussen algen en andere bodembewonende organismen op plaatsen met wat grover zand. Het voedsel bestaat uit detritus dat op de bodem neerdaalt. De dieren zijn van gescheiden geslacht. Eenjarig.

Areaal en verspreiding

Van de zuidelijke Noordzee tot Marokko, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. In Nederland bekend van een beperkt aantal locaties westelijk van Zeeland, maar ook noordelijker.

Op het strand: Lege horentjes waren vroeger zelden vers en vermoedelijk grotendeels fossiel. Na de recente zandsuppleties op de Waddeneilanden en in Zeeland komen tegenwoordig veel vaker verse huisjes in het aanspoelsel voor dan vroeger.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code

x

Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al, 2013 -Ecologische atlas- 2013)
[HR feb. 2014: IvL mrt 2014]

 




Commentaar

Melkwit traliedrijfhorentje

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top