Search
Search

Soorten

Slijmkokerworm

Sedentaria

Slijmkokerworm
Oosterschelde, Springersdiep, 2017 (bron: Valentin Engelbos)


Zoekbeeld

Borstelwormen. Mariene soorten. Slijmkokerwormen zijn gelede wormen (ongeveer honderd segmenten) die leven in een zelf gegraven gang in slibachtig zand of slib, zelden in zand. Alleen de lange en fijne geel-oranje draden steken boven de gang uit waar ze in alle richtingen verspreid op het zand liggen. Deze draden, met een diameter van 2 à 3 mm, trekken zich bij de minste aanraking samen. De worm zelf, die niet zichtbaar is, meet 25 tot 30 cm en heeft een diameter van 1 tot 2 cm. Hij is zalmkleurig, helderbruin of bleekgeel; de kieuwen, die zich net achter de tentakels bevinden, zijn donkerrood.  

Te verwarren met

diverse soorten. De slijmkokerwormen zijn lastig te identificeren aan de hand van foto's. Neoamphitrite figulus en de kleinere Amphitritides gracilis komen voor in dezelfde verspreidingszone. Langs de Europese kusten zijn er vele verwante geslachten (genera), zoals Amphitrite, Terebella, Eupolymnia of Nicolea. Het is vrijwel onmogelijk deze geslachten louter op basis van hun tentakels te identificeren.

Areaal en verspreiding

Neoamphritite figulus is een algemene soort in Nederland (aangetroffen bij 12,3% van de volledige opmetingen). Deze soort komt in heel Noordwest-Europa voor, en verder in de noordwestelijke Atlantische en Stille Oceaan en in de Middellandse Zee.

Nadere informatie


Literatuur

  • Sheridan, R. en C. Massin (2005): Fauna en flora Zeeland, Onderwatergids. [Z.p.]: Nelos, Commissie biologie.
  • Hayward, P.J. en J.S. Ryland (eds.) (2000): Handbook of the Marine Fauna of North-West Europe. Oxford [UK]: OUP. ISBN 0 19 854055 8.

Code


Auteurs

Wim Voortman [Niels Schrieken, juni 2014]


Categorieën:

Soorten, Borstelwormen

Commentaar

# Niels Schrieken
dinsdag 14 april 2015 11:00
Op het MOO6-formulier staat het genus Amphitrite spec.. Zien sportduikers altijd dit genus of kunnen ze nog andere genera zien?
Slijmkokerworm Slijmkokerworm Slijmkokerworm

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top