Search
Search

Soorten

Eikapsel Kleinoogrog

Raja microocellata

Montagu, 1818

Eikapsel Kleinoogrog
Eikapsel Kleinoogrog (foto: A.W. Gmelig Meyling)


Zoekbeeld

Mariene vissoort. Eikapsel. 8-10 x 5-6 cm. Verse exemplaren olijfgroen tot bruinzwart, verdroogde exemplaren bijna zwart. Doos langwerpig-rechthoekig, aan de bovenkant iets breder dan aan de onderkant. Ook de zoom is aan de bovenkant wat breder. Aan de zijkanten eveneens duidelijke, smalle zomen. Hoorns aan de bovenkant eerst breder, maar al snel smal en dun en draadvormig uitlopend. Aan de onderkant zijn de hoorns zeer kort: de bovenste zijn meer dan 3 keer zo lang als de onderste. Oppervlak lijkt glad, maar is wat vezelig en in de lengterichting gestreept. Zelden op het strand aangespoeld.

Te verwarren met

Het kapsel is van dat van andere op onze kust aanspoelende eikapsels te onderscheiden aan het verschil in lengte tussen de bovenste en onderste hoorns en de iets taps toelopende vorm.

Kenmerken

Afmetingen: Exclusief de hoorns zijn de kapsels circa 8,0 cm lang en circa 5,0 cm breed (maximaal 10,0 x 6,0 cm).
Kleur: Verse exemplaren zijn olijfgroen tot bruinzwart, verdroogde exemplaren op het strand neigen naar zwart.
Vorm: De 'doos' van de eikapsels is langwerpig-rechthoekig, de bovenkant is (iets) breder dan de onderkant. De verbrede, vliezige rand (zoom) kan aan de bovenkant wat breder zijn dan aan de onderkant. Ook aan de zijkanten zitten duidelijke, zij het smalle zomen.
Hoorns: De hoorns aan de bovenkant (proximale zijde; die waaruit het jonge dier naar buiten is gekomen) zijn eerst breder, maar worden al snel smal en dun en lopen draadvormig uit. Aan de onderkant (distale zijde), zijn de hoorns zeer kort: de bovenste zijn meer dan 3 keer zo lang als de onderste.
Sculptuur: Het oppervlak lijkt glad, maar is wat vezelig en in de lengterichting duidelijk gestreept. Overig: Uitgedroogde eipkapsels kunnen het best bekeken worden door ze op te weken.

Habitat en ecologie

Voor Habitat en Ecologie van de soort, zie de soortpagina van de vis zelf (Kleinoogrog)

Areaal en verspreiding

Voor Areaal en Verspreiding van de soort, zie de soortpagina van de vis zelf (Kleinoogrog).
Eikapsels van de Kleinoogrog spoelden vroeger meer aan dan tegenwoordig. Momenteel is het een van de zeldzamere eikapsels. Ze kunnen in principe wel langs de hele kust aanspoelen.

Trends

Vermoedelijk afgenomen.

Code

105885

Auteurs

I. van lente, mei 2018; [IvL, juni 2018]


Categorieën:

Vissen

Commentaar

Eikapsel Kleinoogrog

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top