Search
Search

Soorten

Eikapsel Kathaai

Scyliorhinus stellaris

(Linnaeus, 1758)

Eikapsel Kathaai
Eikapsel Kathaai (Wales: Deborah Mantle)


Zoekbeeld

Mariene vis. Eikapsel. Exclusief hoorns 11,0 x 4,0 cm (tot 13,5 x 4,5 cm). Verse exemplaren donker geelbruin tot roodbruin. Langwerpig-vaasvormige doos. Op alle hoeken opgekrulde draden (vaak deels afgebroken bij aangespoelde eikapsels). De lange zijkanten hebben geen duidelijke zomen, de bovenkant heeft wel een (smalle) zoom. Soms ook wat vliezig weefsel. Zijkanten zijn verdikt en vaak vrij duidelijk geribbeld. Oppervlak verder glad en glanzend, hoogstens zeer vage lengteribbels. Spoelt weinig aan.

Te verwarren met

Het eikapsel lijkt op dat van de Hondshaai. Scyliorhinus canicula. Deze worden minder groot en de zijkanten zijn niet of veel minder duidelijk geribbeld.

Kenmerken

Afmetingen: Exclusief de hoorns zijn de kapsels circa 11,0 cm lang en 4,0 cm breed (maximaal 13,5 x 4,5 cm).
Kleur: Verse exemplaren zijn roodbruin, soms donker geelbruin, aangespoelde exemplaren op het strand kunnen na verdroging bruinzwart zijn.
Vorm: De 'doos' van de eikapsels is langwerpig-vaasvormig, vaak iets breder aan de onderzijde. Aan de bovenkant (proximale zijde; die waaruit het jonge dier naar buiten is gekomen) zitten op de hoeken opgekrulde draden (meestal minder uitgebreid dan bij de kapsels van de Hondshaai en bij gedroogde exemplaar meestal voor een belangrijk deel afgebroken). Aan de onderkant (distale zijde) zitten eveneens opgekrulde draden. De lange zijkanten hebben geen duidelijke zomen. Aan de bovenkant is wel een zoom zichtbaar, zij het vrij smal. Soms zit tussen de hoorns ook wat vliezig weefsel. De zijkanten zijn verdikt en meestal duidelijk geribbeld (dit kan soms ook bij Hondshaai-eieren voorkomen, maar het is dan veel minder duidelijk).
Sculptuur: Het oppervlak is glad en glanzend, met hoogstens zeer vage lengteribbels.
Overig: Uitgedroogde eikapsels kunnen het best bekeken worden door ze op te weken.

Habitat en ecologie

Zie Voor Habitat en Ecologie van de vis, de pagina van de Kathaai.

Areaal en verspreiding

Zie voor Areaal en Verspreiding van de vis zelf, de aparte pagina van de Kathaai. Eikapsels van de Kathaai spoelen weinig op het strand aan, maar kunnen wel langs de hele kust worden gevonden.

Literatuur

- Bor, P.H.F., 1998. Eikapsels van Haaien en Roggen. Wetenschappelijke mededelingen nr. 223. KNNV. Utrecht. pp. 44.

Code

105815

Auteurs

IvL, juni 2018


Categorieën:

Vissen

Commentaar

Eikapsel Kathaai

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top