Search
Search

Soorten

Witgezoomde knuppelslak

Eubranchus linensis

Garcia-Gomez, Cervera & Garcia, 1990

Witgezoomde knuppelslak
Oosterschelde, Goudzwaard, 27-07-2016 (bron: Petra Smit)


Zoekbeeld

Zeenaaktslak. Tot ongeveer 23 mm. De rug is dicht bezet met gezwollen papillen, gerangschikt in tot 11 schuin oplopende rijen, alle met een spitse punt. Aan de zijkanten is de voet dicht bezet met korte en minder gezwollen papillen. Schaars. Noordzee, Oosterschelde, Grevelingenmeer.


Te verwarren met

Te verwarren met de Bleke knuppelslak. De Bleke knuppelslak is te onderscheiden van de Witgezoomde knuppelslak door het compleet ontbreken van een witte lijn rondom de voet. Geheel witte kleurvormen van de Bleke knuppelslak hebben nooit oranje pigment, dit in tegenstelling tot de Witgezoomde knuppelslak waar altijd oranje pigment op het lichaam zit. Varianten van de Bleke knuppelslak met veel pigment hebben oranje vlekken op zowel het lijf als op de papillen, terwijl de Witgezoomde knuppelslak uitsluitend oranje vlekken op het lichaam heeft. Verder zijn gepigmenteerde varianten van de Bleke knuppelslak ook goed te herkennen aan het kleurpatroon op de toppen van de papillen: achtereenvolgens een witte band, een oranje band en een wit topje. 

Kenmerken

Afmetingen: Tot 23 mm.
Kleur: De lichaamskleur is wit, met op de rug roodoranje vlekken.  Aan de rand van de voet zit een karakteristieke witte lijn. De witte lijn is echter niet altijd duidelijk aanwezig; hij kan korrelig en onderbroken zijn. De cerata zijn aan de top transparant, met vlak daaronder wit pigment. De rhinoforen en tentakels hebben wit gespikkelde uiteindes. Soms is er een lichte bruine band zichtbaar op de rhinoforen. Aan de basis van de rhinoforen zitten soms rode vlekjes.
Vorm: De rug is dicht bezet met gezwollen papillen, gerangschikt in tot 11 schuin oplopende rijen, alle met een spitse punt. Aan de zijkanten is de voet dicht bezet met korte en minder gezwollen papillen.


Habitat en ecologie

In het sublitoraal op hard substraat in al dan niet beschutte gebieden.

Areaal en verspreiding

Eubranchus linensis is in 1990 voor de wetenschap beschreven door Garcia-Gomez, Cervera & Garcia. De soort is toen gevonden op verschillende plekken langs het Iberisch schiereiland. 

In mei 2016 is bekend geworden op basis van foto’s dat de Witgezoomde knuppelslak al in 2003 in het Grevelingenmeer is aangetroffen. Mogelijk betreffen ook eerdere waarnemingen van de Bleke knuppelslak de Witgezoomde knuppelslak. Herwaardering van oude foto’s kan uitsluitsel geven over welk deel van de waarnemingen Witgezoomde knuppelslakken zijn. 


Trends

Nederlandse waarnemingen zijn zeldzaam en stammen uit de winter, lente en vroege zomer, vooral uit mei-juli.

Literatuur

- Natuurbericht: Nederland is een zeenaaktslak rijker: de Witgezoomde knuppelslak.
- García-Gómez, J. C., Cervera, J. L., and García, F. J. (1990) Description of Eubranchus linensis new species (Nudibranchia), with remarks on diauly in nudibranchs. Journal of Molluscan Studies, 56: 585-593.


Code


Auteurs

B. Oonk & L.M. van der Loos, juli 2016




Commentaar

Witgezoomde knuppelslak Witgezoomde knuppelslak Witgezoomde knuppelslak Witgezoomde knuppelslak Witgezoomde knuppelslak Witgezoomde knuppelslak

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top