Search
Search

Soorten

Zadelgarnaal

Pandalina brevirostris

(Rathke, 1843)

Zadelgarnaal


Zoekbeeld

Garnaal. Zeldzame verschijning. Marien/brak water. Tot 33 mm. Wit- of semi - doorzichtig met oranje en gele chromatoforen. Een stekel op zijn kop. 7 tot 8 tanden op de stekel achter het oog. Korte punt voor de ogen met drie tanden. Middelste segment met een flap die op een zadel lijkt. Noordwestelijke Europese kust.

Te verwarren met

-Pandalus borealis

Kenmerken

Afmetingen: Tot 33 mm
Kleur: Wit- of semi - doorzichtig met oranje en gele chromatoforen.
Rostrum: Een belangrijk kenmerk van deze soort is zijn rostrum en dan in het speciaal zijn stekel op zijn kop. Deze garnaal heeft namelijk 7 tot 8 tanden op deze recht uitstekende stekel achter het oog en voor het oog een korte punt met drie tanden. Daarnaast heeft hij op zijn middelste segment van zijn staart een soort flap die er voor zorgt dat dit segment op een zadel lijkt. Vandaar ook zijn naam.

Habitat en ecologie

Levend tot ongeveer 100 meter diepte. Overdag in het algemeen levend op de bodem. 's Nachts omhoog zwemmend. Levend op verschillende soorten substraat.

Areaal en verspreiding

Deze soort komt voor rondom de gehele Noordwestelijke Europese kust. Hij wordt zelden waargenomen rondom de Nederlandse kust. Hij wordt wel eens waargenomen rondom de Britse eilanden, de Noordzee en een aantal andere locaties zoals Zuid Noorwegen en de Duitse Bocht tot aan de Westkust van Frankrijk.

Literatuur

- Leewis, R.J., G.R. Heerebout en Ch. Jacobusse (red.), 2010. Zeefauna in Zeeland, deel 2; Kreeften, krabben en garnalen. Fauna Zeelandica, deel 5, Stichting Het Zeeuws Landschap, Wilhelminadorp: 144 pp.
- Van Bragt, Peter H. (2009).Eindelijk Nederlandse naam voor de zadelgarnaal. Nature today .
- De Kluijver, M.J. (z.j.). Pandalina brevirostris. etibioinformatics.

Code

107647

Auteurs

(David Zaat, januari 2016)



Commentaar

Zadelgarnaal Zadelgarnaal

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top