Search
Search

Soorten

Luipaardgrondel

Thorogobius ephippiatus

(Lowe, 1839)

Luipaardgrondel
Luipaardgrondel - Thorogobius ephippiatus - Noordzee, Wrak SS Elbe, 30-06-2013 (Foto: Arjan Gittenberger)


Zoekbeeld

Mariene vissoort (zeevis). 13 cm. Kleine vis met een taps toelopend lichaam. Grijswit tot bruin, soms blauwpaars, met roodbruine vlekken. Achterop de voorste rugvin een zwarte vlek. Rugvinnen en anaalvin soms witgerand. Bolle, hoogstaande ogen. Mond met verdikte lippen. Twee gescheiden rugvinnen en tot een zuignap vergroeide buikvinnen. Schaars tot zeldzaam in wat dieper water. In de Nederlandse Noordzee vooral rond wrakken


Te verwarren met

Lijkt in vorm op andere soorten grondels. Het kleurpatroon van vrij grote, soms ronde roodbruine vlekken op een bruine tot paarslila ondergrond is echter opvallend en kenmerkend.

Kenmerken

Afmeting: 10-12 (maximaal 13) cm. Kleur: Het kleurpatroon bestaat uit opvallende roodbruine vlekken op een grijswit of roze, tot soms paarsblauw iriserend lichaam. Aan de achterkant van de voorste rugvin zit vaak een opvallende zwarte vlek. Zowel de rugvinnen als de anaalvin kunnen aan de rand wit getekend zijn.
Vorm: Kleine vis met een smal, taps toelopend lichaam met een grotere, vrij dikke kop met hoogstaande bolle ogen. De mond heeft duidelijk verdikte lippen.
Vinnen: Anaalvin even lang als tweede rugvin en daar direct onder gelegen. Twee gescheiden rugvinnen en tot een zuignap vergroeide buikvinnen waarmee ze zich stevig kunnen vasthechten.


Habitat en ecologie

Leeft meestal op enige afstand van de kust op diepten tussen 6 en 15 (max. 40) meter. Bij voorkeur in holten en andere verstopplaatsen tussen hard substraat, zowel op zand- als meer modderige bodems. Langs de Franse en Engelse kust een enkele keer ook in ondiep water aanwezig en soms in rotspoeltjes. Het paaiseizoen valt in de zomermaanden. De dieren leggen tot 12000 eieren, die door het mannetje worden bewaakt. Het voedsel bestaat uit wormen en kleine kreeftachtigen (copepoden, amphipoden en decapoden). Daarnaast eten ze ook slakken, vislarven en soms wier. Zelf zijn ze prooi voor grotere vissen en soms zeevogels. Als maximale leeftijd wordt 9 jaar opgegeven.

Areaal en verspreiding

Noordoost-Atlantische Oceaan vanaf de Noorse kust via het Skagerrak, de Britse eilanden en de Noordzee, langs de Atlantische kusten van Frankrijk en het Iberisch schiereiland tot West-Afrika, de Canarische eilanden en Madeira. Ook in de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Deze soort gold in de Nederlandse Noordzee lang als een zeldzame vis, maar sportduikers toonden recent aan dat ze met name rond wrakken algemener voorkomen.
(Elders gemeld uit West-Amerika, Zuid-Amerika en Oost-Azië, of dit dezelfde soort is, is niet zeker).


Literatuur


Code


Auteurs

Bianca van den Hoed (Januari 2016); [Niels Schrieken, sep 2018]); [IvL, okt 2018]


Categorieën:

Soorten, Vissen

Commentaar

Luipaardgrondel Luipaardgrondel

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top