Search
Search

Soorten

Groenwieren

Onregelmatig vederwier
Tot 20 cm lang. Lichtgroen tot donkergroen van kleur. Voelt slap en teer aan. Thallus (plantvorm) is sifonaal opgebouwd (geen interne celwanden), met kruipende assen waaruit hoofdassen ontspringen. Vanuit de hoofdas komen vertakkingen (kan één tot drievoudig geveerd zijn). Deze vertakkingen zijn onregelmatig en liggen niet in één vlak (alzijdig).

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Sea Perl
See custom fields


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Bristle tree brush
see custom fields


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Rotswier
Tot 20 cm lang, maar meestal kleiner. Donkergroen tot blauwgroen van kleur. Voelt stug aan. Thallus (plantvorm) bestaat uit vertakte filamenten (één celrij dik). De zijtakken liggen dicht tegen de hoofdassen aan (dus niet wijd vertakt; de vertakkingshoek is vaak kleiner dan 30 graden). De zijtakken kunnen met zes vertakkingen per cel bij elkaar liggen. Als de soort uit het water wordt gehaald, is het heel kenmerkend spoelvormig.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Darmwieren
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Flat-top bristle brush
see custom fields


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Echt darmwier
Tot 30 cm lang. Lichtgroen tot donkergroen van kleur. Voelt zacht en breekbaar aan. Thallus (plantvorm) is buisvormig, vaak opgezwollen door luchtbellen in de buizen, en kan afgeplat zijn. Verbreed vanaf de basis naar de top. De wand van de buis is één cellaag dik. Is meestal onvertakt, met hoogstens een paar vertakkingen aan de basis.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Vederwier
Zeewier. Groenwier. Het vederwier is regelmatig geveerd, dat betekent dat de zijtakken (ongeveer) in hetzelfde vlak liggen. Het zijn geen wieren in de gewone zin van het woord, maar elk individu is in feite één grote cel, waarin zich een groot aantal celkernen en andere cel onderdelen bevindt. Een al of niet vertakte buis dus: daarom heet dit type wier 'sifonaal'. Dit wier is ca. 10 cm. De kleur is een teer heldergroen. Als ze vruchtbaar zijn, zijn de vrouwelijke planten donkerder, de mannelijke planten zijn dan geelgroen.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Zeesla
Groenwier. In vroeger tijden gebruikte men de naam 'Zeesla' voor alle grote, minstens twee vingers brede 'flappen' zeer dun groenwier. Dat gold zowel voor die uit slikgebieden als groeiend op strekdammen en op het strand aangespoeld. Voor de niet platte en brede, maar frommelig buisvormige, vaak wat slijmerig aanvoelende dunne of dikkere groenwieren werd de term 'darmwier' gebruikt. Tegenwoordig is voor het onderscheid tussen de - vele - groenwieren uit het genus Ulva en de darmachtige wieren die vroeger o.a. in het geslacht Enteromorpha waren geplaatst, een microscoop nodig. Zeesla-achtige Ulva-soorten zijn bladvormig, waarbij het blad twee cellagen dik is, darmwier-achtige Ulva-soorten zijn buisvormig, waarbij elke buiswand één cellaag dik is. Enteromorpha als genusnaam wordt niet meer gebruikt, de naam 'darmwier' blijft nu beperkt tot het 'Echte darmwier' Ulva intestinalis. Deze pagina gaat verder uitsluitend over de 'echte' Zeesla-soort Ulva lactuca, waarvan inmiddels meerdere soorten zijn afgescheiden. Dit wier vormt tot een meter lange en een halve meter brede (tot 70 cm) papierdunne bladen.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren
Viltwier
Zeewier. Groenwier. Viltwier is een makkelijk te herkennen wiersoort en wordt gekenmerkt door relatief dikke, donkergroene 'takken' met een witte donslaag (vandaar de naam viltwier). Door dit robuuste uiterlijk valt viltwier makkelijk op tussen het overige fijne wier dat een veel wolliger karakter heeft. In de wintermaanden kan viltwier een wat dunner en bleker uiterlijk hebben.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Groenwieren

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top