Search
Search

Soorten

Rankpotigen

Ruwe eendenmossel
Kreeftachtige omhuld door schelpplaatjes. Zit met een rubberachtige steel vastgehecht aan hard substraat (drijvende voorwerpen). In verhouding kleine soort met fragiele, geribde schelpplaatjes. Hoogstens 1,5 cm. De schelpplaatjes die het lichaam omgeven zijn spits-driehoekig en grijsgeel met duidelijke rechte of meer golvende dwarsribben en lengteplooien. Zeldzaam. Soms op hout, kurk of ander drijvend materiaal (o.a. op inktvis-rugschilden).

[Lees verder...]


Gewone eendenmossel
Kreeftachtigen met het uiterlijk van schelpdieren. Ze leven vastgehecht op hard substraat. Aan het uiteinde van een dikke en lange rubberachtige steel zit het lichaam in een driehoekig omhulsel, bestaand uit meerdere schelpplaatjes, waaruit gebogen vangarmen komen. Schelpen blauwgrijs, glad, met alleen groeilijnen. Regelmatig aanspoelend, vastgehecht op drijvende voorwerpen.

[Lees verder...]


Gewone zeepok
Zeepok. Tot 18 mm. De karakteristieke lijn dwars over de sluitplaten is trapvormig, met rechte hoeken. Bodem geen kalk. In het midden van het intergetijdengebied op plaatsen met meer golfslag, meestal hoger op de dijk.

[Lees verder...]


Krabbezakje
zie aangepaste velden


Brakwaterpok
Zeepok (marien en brak water). Exoot. Tot 10 mm, (diam. 15 mm). Crémewit, wit. Flappen tussen de bovenste en onderste twee sluitplaten bij levend dier met witte en paarse spikkeltjes. Samengedrukt conisch. Wandplaten opvallend, onregelmatig geribbeld en goed op elkaar aansluitend. Zijflappen nauwelijks zichtbaar en diep gelegen. Sluitplaten met vier onduidelijke spitsen met een grote zijdelingse insnijding. Bodem vliezig, onopvallend. In een smalle litorale zone in brakwatergebieden, algemeen.

[Lees verder...]


Nieuw-Zeelandse zeepok
Zeepok. Marien en brak water. Tekst in bewerking.

[Lees verder...]


Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top