Search
Search

Soorten

Kreeftachtigen

Zeepissebed
zie aangepaste velden


Pootkreeftjes
zie aangepaste velden


Mosselkreeftjes
zie aangepaste velden


Gemarmerde marmerkreeft
Mariene slijkgarnaal. Tot 10 mm. Voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) met lange haren. Haren op voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) ongeveerd. Hand van 2e poot met duimvormig uitsteeksel bij het mannetje, concaaf, zonder uitsteeksel bij het vrouwtje. Kleur een gemarmerd kleurpatroon van bruine vlekken op een crèmekleurige ondergrond.

[Lees verder...]


Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft
zie aangepaste velden


Caribbean spiny lobster
see custom fields


Rode Amerikaanse rivierkreeft
Het pantser is bezaaid met vele knobbels maar voelt niet ruw. Het zoekbeeld is de fel rode kleur van deze rivierkreeft. De scharen, poten en het lichaam hebben een rode kleur. De ogen zijn blauwgrijs. De rug van de kreeft is soms veel donkerder dan de poten en de scharen, soms tot bijna zwart. De scharen zijn lang en smal en zijn bezaaid met grote rode knobbels.Wanneer ze jong zijn kunnen ze een lichtere kleur hebben en zijn dan beige of geel-oranje. 

[Lees verder...]


Nieuw-Zeelandse zeepok
Zeepok. Marien en brak water. Tekst in bewerking.

[Lees verder...]


Glad porseleinkrabbetje
Kleine krab, met een bijna rond rugschild tot ca. 1 cm. Vaak roodbruin. De schaarpoten zijn bijna net zo groot als het rugschild. Op het eerste gezicht 3 paar looppoten; het vierde paar zit vaak verborgen onder het schild.

[Lees verder...]


Zwarte oprolkreeft

Kreeftachtige behorend tot de Anomura (Heremietkreeften). Mariene soort. Tot 6,5 (schild 3,5) cm. Plompe soort met ranke scharen en opvallende kleuren. Oude dieren donker (kastanjebruin of zwart) met lichtere dwarsstrepen. Scharen en looppoten gevlekt, uiteinde donkerder, uiterste punt lichter. Segmenten van het achterlijf kort. Staartstuk (telson) deels onder het lichaam gevouwen. Voorste poten gelijk met lange scharen. Het achterlijf kan samenklappen om snel weg te schieten. In kieren en holletjes in Zeeland. Schaars.

[Lees verder...]


Harige spookkreeft

Spookkreeftje. Mariene soort. In Nederland tot 2 (mannetje) en 1,5 cm (vrouwtje). Oranje-rood of nagenoeg doorzichtig. Scharen mannetje vaak wit met oranje vlekken. Kieuwbladen donker gevlekt. Broedbuidel vrouwtje donkerrood gestipt. Twee paar kopantennes, een paar zeer lang. Lichaam en scharen mannetje dicht behaard, vrouwtjes zonder beharing. Derde en vierde lichaamssegment met twee paar kieuwblaadjes, het vrouwtje heeft daar ook de broedbuidel. Slechts drie paar pootjes.

[Lees verder...]


Roodbuik-aasgarnaal

Mariene aasgarnaal. Tot 13 mm. Doorzichtig met een felrode buik en een rood vlekje op de staartwortel. Ook op de rest van het lichaam is vaak wat rood te zien. De ogen zijn zwart. Relatief plompe aasgarnaal met grote ogen op een korte steel. Onder water net op en neer dansende rode muggen. Plaatselijk, o.a. in Oosterschelde en Grevelingen.

[Lees verder...]


Geknikte aasgarnaal

Aasgarnaal. Mariene soort, ook in brak water. Tot 25 mm. Langgerekte soort met een vrij duidelijke knik in het achterlijf. Variabel van kleur, afhankelijk van de omgeving. Vaak doorzichtig geelgroen, verder bruin of bijna zwart pf vrijwel kleurloos. Sommige exemplaren met een witachtige rug.

[Lees verder...]


Penseelkrab

Krab. Mariene soort, ook in brak water. Rugschildbreedte tot 3,5 cm. Groenbruin tot grijsgeel, jonge exemplaren met witte  vlekken. Onderzijde lichaam lichter. Scharen gelijk. Rugschild opvallend vierkant, met aan de zijkant drie tandachtige uitsteeksels en tussen de ogen een brede, ongetande rand. Scharen mannetje groter, met een karakteristieke, sponsachtige pluk haar aan de binnenkant van iedere schaar (niet bij vrouwtjes). Looppoten slank, aan de zijkant met korte haren. Exoot. Inmiddels algemeen langs de hele kust, vooral in Zeeland.

[Lees verder...]


Blaasjeskrab
Krab. Marien en (licht) brak water. Rugschild tot 45 mm. Meest kenmerkend is de doorlopende dunne lijn net onder de ogen. Kleur groengrijs met donkere roodbruine tot donkerrode vlekken. Of donker met groenbeige vlekken. Meestal met duidelijk symmetrisch vlekkenpatroon op rugschild en lichte en donkere banden over de looppoten. Vierkant schild en drie tanden aan de zijkant. Poten van de mannetjes groter, met een bolle, lederachtige blaas aan de basis van het beweegbare schaardeel.  Zeeland, Waddengebied. Exoot, sterk toegenomen.

[Lees verder...]


Chinese wolhandkrab
Krab. Zoet, brak en zout water. Tot 8,5 cm breed bijna vierkant rugschild. Grijsgroene tot donkerbruin. Langs de zijkant van het rugschild aan beide zijden 4 tanden (achterste 2 minder opvallend), en aan de voorkant tussen de ogen ook 4 (2 maal 2) tanden. Looppoten normaal ontwikkeld en niet sterk verschillend. Schaarpoten sterk ontwikkeld, en voorzien van een forse dot haren (bij het vrouwtje iets minder dicht). 

[Lees verder...]


Zuiderzeekrabbetje

Krab. Brak water. Tekst nog in bewerking.

[Lees verder...]


Blauwe zwemkrab

Krab. Mariene soort. Ook in brak water. Exoot uit Amerika. Schildbreedte tot 25 cm. Bovenkant rugschild olijfkleurig tot bruin, soms bijna zwart. Poten en (bij mannetjes) de scharen opvallend blauw. Vrouwtjes hebben rode scharen. Rugschild breed, aan beide kanten een  grote zijwaarts wijzende stekel. Achterste poten peddel-achtig afgeplat. Mannetjes worden groter dan vrouwtjes. Nu en dan individuen in (meestal) brak water.

[Lees verder...]


Gewone zwemkrab

De Zwemkrab heeft drie korte, niet al te scherpe punten tussen de ogen, maar daartussen geen haren. De uiteinden van achterste poten zijn afgeplat en breed. Het rugschild is glad. De dieren kunnen goed zwemmen.

[Lees verder...]


Gemarmerde zwemkrab

Krab. Mariene soort. Tekst nog in bewerking.

[Lees verder...]


Pagina 3 van 5Eerste   Vorige   1  2  [3]  4  5  Volgende   Laatste   

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top