Search
Search

Soorten

Artikelen juni 2014

Meerval
Aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Vissen
Karper
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Vissen
Pos
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Vissen
Blankvoorn
Zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Vissen
Gemarmerde marmerkreeft
Mariene slijkgarnaal. Tot 10 mm. Voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) met lange haren. Haren op voorrand van de basis van de 2e poot (mannetje, vrouwtje) ongeveerd. Hand van 2e poot met duimvormig uitsteeksel bij het mannetje, concaaf, zonder uitsteeksel bij het vrouwtje. Kleur een gemarmerd kleurpatroon van bruine vlekken op een crèmekleurige ondergrond.

[Lees verder...]


Gladschubbige zeerups
Borstelworm. Mariene soort. Lengte 3-5 cm (elders wel 6,5 cm lang en 2 cm breed). De 15 paar rugschilden lijken glad, maar bevatten kleine conische bobbeltjes. De schilden hebben aan de buitenrand plukjes korte haren. Grote exemplaren hebben aan de achterzijde van de schilden een rij kort gesteelde bolletjes. Aan de zijkant van het lichaam steken aanhangels van de 'pootjes' onder de schilden uit. Eén paar ogen boven op de kop, en één paar aan de onderkant. Eén antenne in het midden van de kop, twee kleinere aan de zijkant. Kleur: (bruin) gevlekt donkergrijs, grijsblauw bruin tot bruinpaars met metaalglans; soms roodachtig. De schilden zijn soms donker in het midden met lichte vlekjes aan de rand.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Oesterdief
Zeewier. Bruinwier. Bolronde vorm, aan de binnenkant hol. Voelt ruw of papierachtig aan en heeft een olijfbruine kleur. Tot 25 cm in diameter. Gaat bij aanraking niet gelijk kapot, maar scheurt als papier.  

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Bruinwieren
Fluwelen zeemuis
Borstelworm. Mariene soort. Onmiskenbaar. Rug bol en geheel bedekt met een dichte 'vacht.' Buikzijde plat. Lichaam langwerpig ovaal, aan de achterkant iets spitser dan aan de voorkant, met ongeveer 40 segmenten. Lengte 10-20 cm, breedte 3-7 cm. Tussen de ogen één kleine antenne, en verder nog een paar koptentakels. Onder de vacht 15 paar gladde rugschillden, die elkaar stevig overlappen. Elk segment, behalve de kop, heeft ook nog een soort korte 'pootjes' (parapodiën) met  borstels erop. Kleur: donkergrijs tot bruin, buikzijde bruingeel. Zijkant groen, geel en bronskleurig iriserend. Voedsel: andere wormen, weekdieren.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Rode zeespin
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Zeespinnen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top