Search
Search

Soorten

Gemarmerde zwemkrab

Liocarcinus marmoreus

(Leach, 1814)

Gemarmerde zwemkrab
Nederland (bron: Steven Cambell)


Zoekbeeld

HerkenningBreedte tot 42 mm (carapax). Kleur: Lichtbruin, roodbruin, rood, donkerbruin of paarsblauw gemarmerd. Soms wit of lichtpaars tot blauwgrijs. Meestal zijn op de poten rode tot roodbruine banden aanwezig. Bij oude, dode exemplaren verdwijnt de kleur. Rugschild fijn gekorreld (gegranuleerd) maar lijkt glad. Op de voorrand tussen de ogen staan drie vrij stompe tanden, waarvan de middelste het kleinst is. Op de beide voor-zijranden staan vijf zijtanden, waarvan de voorste twee duidelijk minder spits zijn dan de laatste drie. Op de carpus van de schaarpoten staan 2 zeer vlakke, onduidelijke tanden. Een derde tand ontbreekt, waardoor de carpus is afgerond. De snijvlakken van de vingers zijn onregelmatig en grof getand. Op de binnenzijde van de beweegbare vinger van de grote schaar staat een grote, stompe tand. De looppoten zijn vrij kort; de randen van de leden zijn lijstvormig verdikt. De dactylus van het eerste tot en met het derde paar is stiletvormig. De propodus en de dactylus van het laatste paar zwempoten zijn bladvormig, breed-ovaal en langs de randen behaard. De merus van de zwempoten is tweemaal zo lang als breed. Op de leden van de zwempoten komen geen lijstvormige verdikkingen voor. Het omgeklapte abdomen van vrouwtjes is breed ovaal en langs de randen behaard, bij mannetjes puntig en kaal.

Te verwarren met

Andere zwemkrabben. Daarvan te onderscheiden door de kleur van het rugschild. Deze is lichtbruin, roodachtig, roodbruin of donkerbruin gemarmerd. Bovendien is de buitenzijde van de carpus ("elleboog") afgerond, terwijl er bij de Gewone zwemkrab twee kleine, maar duidelijke tandjes staan.

Kenmerken

Zwemkrabben worden onderscheiden van de andere krabben doordat het laatste segment van het achterste pootpaar is afgeplat tot "peddels".
Rugschild: Tot 4,2 cm.

Areaal en verspreiding

Spoelt af en toe aan op het strand.

Literatuur


Code


Auteurs

[Jacob Leloux, okt 2013], [Niels Schrieken, jan 2018]Commentaar

Gemarmerde zwemkrab Gemarmerde zwemkrab

GrafiekenDiensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

Steun ANEMOON

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top