Search
Search

Soorten

Vissen

Alver

Zoetwatervis. Ook in brak water. Tot 25 cm, meestal ca. 15 cm. Zijdelings afgeplatte kleine karperachtige. Zilverachtig, In zonlicht parelmoerachtig, met blauwgroene flanken en een smalle zijlijn. Kop puntig, de onderkaak steekt voor de bovenkaak uit. Tussen de buikvinnen en anaalvin zit een scherpe schubloze kiel.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Glasgrondel

Mariene vissoort (zeevis). Langwerpige, slanke grondelsoort. tot 6 cm. Kenmerkend is het kleurloos doorschijnende, transparante lichaam, waardoorheen wervelkolom (graat), ingewanden en vooral de zwemblaas goed zichtbaar zijn. Kop vrij klein, bek bovenstandig. Twee rugvinnen, waarvan de eerste verhoudingsgewijs vrij klein is. Borst-en staartvin Ovaal afgerond. Minder bodemgebonden maar vrijzwemmend, vaak in groepjes. Vrij algemeen in met name Zeeland.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Snoek
Zoetwatervis. Tekst in bewerking.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Zeestekelbaars

Zeevis. Tot 22 cm. Lange, slanke vis met een langgerekte staart en spitse kop. Groenachtig bruin met een gele buik en verspreid over het lichaam onregelmatige donkere dwarsbanden. De driehoekige rug- en anaalvin staan vrij ver naar achteren en precies tegenover elkaar. Op de rug, tussen de kieuwen en de rugvin in, staat een rijtje van 14 tot 16 korte stekeltjes.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Harnasmannetje

Zeevis. Tot 20 centimeter. Bruin, grijs of groenachtig, met donkere dwarsbanden. Langwerpig lichaam bepantserd met gekielde (gegroefde) beenplaten. De kop loopt uit in een spitse snuit, op de neus een  klein omhoog gericht puntje. Onderzijde van de snuit  bezet met een groot aantal korte kindraadjes.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Zeenaalden

Zeevissen. Groepsnaam. Gebruikt voor bepaalde soorten uit de familie Syngnathidae (Zeenaalden en Zeepaardjes). Op waarnemersformulieren omvat 'Zeenaald onbepaald' zowel de Grote zeenaald Syngnathus acus als de Kleine zeenaald Syngnathus rostellatus. Zie verder bij de betreffende soorten.

[Lees verder...]


Geplaats in: Vissen
Kleine zeenaald

Zeevis. (Ook in brakwater). Tot maximaal 17 cm, meestal ca 10 cm. Zeer slanke, langgerekte vis met  buisvormige snuit. Donkerbruin met onduidelijke vlekken, buik crème. Vaak een donker vlekje voor de ogen. Het lichaam is bedekt met een harde huid bestaande uit beenplaten. Op de rug alleen een enkele vlagvormige rugvin, de staart vormt een relatief klein waaiertje. 

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Gevlekte lipvis

Zeevis. Tot 65 cm. Stevige, hoge vis met een doorlopende, stekelige rugvin. De staart is fors vlagvormig. De snuit is vrij spits, de lippen dik en vlezig. Variabel van kleur en -patroon. Vaak groenbruin met lichtere buik, maar ook fel rode varianten komen voor. Ook vaak bruinrood gevlekt of gestippeld of egaal gekleurd.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Geep

Zeevis. Tot 1 meter lang, vaak kleiner. Slanke langgerekte soort met tot spitse vogelssnavel uitgegroeide snuit, verlengde onderkaak en kleine tandjes. De rug is donker groenblauw,  flanken en buik zilver. De kleine rug- en anaalvinnen staan ver naar achteren. Zwemt in scholen aan het oppervlak en wordt weinig door duikers gezien.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Dikkopje

Zeevis. Ook in brak water. Tot 10 cm, meestal kleiner. Zandkleurig tot bruin, met vaak een donkerder patroon op het lichaam. Bovenkant kop tot eerste rugvin met schubben. Bij de mannetjes zit achterop de rugvin een donkere vlek met witte rand, die vooral in de paaitijd scherp is afgetekend. Staartwortel met donkere vlek.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Pitvis

Zeevis. Een platte, slanke bodemvis tot 30 cm, met een driehoekige kop waar de ogen boven op staan. De voorste rugvin is verhoudingsgewijs hoog, de tweede lager en langer. Lichtbruin met van bovenaf gezien drie donkere banden. Mannetjes zijn in de paaitijd erg kleurrijk, met iriserend blauwe en gele vlekken en strepen op de vinnen en het lijf.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Gehoornde slijmvis

Zeevis. 17,5-20 (tot 30) cm. Langwerpige bodemvis met een gladde slijmerige huid. Geelgroen tot bruin, vaak met bruine en oranje vlekken en dwarsbanden op de flanken. Doorlopende, niet ingedeukte rugvin over de hele rug. Anaalvin half zo lang. Kenmerkend zijn de twee opvallende, vertakte tentakels boven de ogen. Ondiep water tussen stenen. Eieren bewaakt door het mannetje (broedzorg). Nu en dan in Zeeland.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Steenslijmvis

Zeevis. 15-20 (tot 30) cm. Langwerpige bodemvis met een gladde slijmerige huid. Grijsachtig tot groen en onregelmatig gevlekt. Geen hoorntjes boven de ogen. Rugvin over de gehele lengte doorlopend, met in het midden een lichte inkeping. In ondiep water tussen stenen en ander hard substraat. Vooral in voorjaar en zomer. Eieren bewaakt door het mannetje (broedzorg).

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Puitaal

Zeevis. Ook in brak water. Tot 50 cm, meestal kleiner. Zandkleurig bruin, grijs of groen, met donkere vlekken. Langgerekte slangachtige soort met zeer kleine schubben en slijmerige huid. Kop met dikke, vlezige lippen. De lange rug- en anaalvin lopen door in de staartvin. De soort is eierlevendbarend: de bevruchte eitjes worden inwendig ontwikkeld en de jonge visjes worden uitgebroed ter wereld gebracht. Vrij algemeen langs de hele kust. Litoraal, sublitoraal, tot ca 20 m.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Zwartooglipvis

Zeevis. Mannetjes tot 25 cm, vrouwtjes tot 12 cm. Geel- tot groenbruin met een lichtrode tint. Mannetjes met een blauwgroene tekening en strepen op kop en rugvin. Zwarte vlek achter het oog en op de staartwortel. Vrouwtjes kleiner, geelbruin. Lichaam hoog, spitse snuit, één van tot 17 stekels voorziene lange rugvin met duidelijke vinstralen (vlagstaart, borst- en anaalvinnen idem). Nu en dan in de Oosterschelde. Bouwt nestjes die door het mannetje verdedigd worden.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Zeebaars

Zeevis. Ook in brak water (riviermondingen). 50-100 cm. Forse baarsachtige vis met twee rugvinnen met stevige vinstralen. Zilvergrijs, met zilverachtige tot staalblauwe kleine schubben. Jonge Zeebaarsjes hebben zwarte vlekjes. Regelmatig in scholen, oudere dieren solitair.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Groene zeedonderpad
Zeevis. Tot 20 cm. Bruin tot groen met donkere vlekken of dwarsbanden. Veel kleurvarianten. Soms wit, oranje, geel of met rode tinten. In paaitijd met geelgroene buik. Kop breed, met dikke lippen. Grote, hoog ingeplante ogen. Lichaam gepantserd met beenplaten. Kieuwdeksels met stekels, de bovenste langer dan de oogdiameter. Mondhoeken met vliiezig draadje. Twee rugvinnen, de eerste met stevige stekels. De in kluitjes gelegde eieren worden door het mannetje verdedigd. Voornamelijk in Zeeland en plaatselijk verder van de kust (wrakken).

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Driedoornige stekelbaars

Zoetwatervis. Ook in brak en zout water. Tot 10 cm maar meestal veel kleiner. Langwerpig visje met drie stekels op de rug, met daarachter een rugvin. Zilverkleurig met een bruinie rug. Soms op de zijkanten donkere banden of vlekken. In het voorjaar hebben de mannetjes een rode keel en buik. In zoet water en kustwateren. Zwemt meestal in scholen. Vrij algemeen.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Grote koornaarvis

De koornaarvis is een scholenvormend visje. Ze zijn helder groen tot blauwachtig glanzend met een opvallend glanzende zijdestreep. 

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Dunlipharder

Zeevis. Ook in brak en soms in zoet water. 50-60 cm (tot 70 cm). Groot, stevig en slank torpedovormig lichaam, met een blauwgroene rug en bijna zilverachtige witte flanken en buik. De bovenlip is dunner dan de halve ooglengte en niet voorzien van papillen. Zwemmen meestal in groepsverband te vinden.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Vissen
Pagina 10 van 12Eerste   Vorige   3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  Volgende   Laatste   

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top