Search
Search

Soorten

Artikelen oktober 2017

Vertakte kokerworm
Mariene borstelworm. De worm leeft in een zachte koker. Het karakteristieke kenmerk zijn zes korte, sterk vertakte kieuwen.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Californische kokerworm
Mariene borstelworm. Sabellidae zijn wormen met een zachte koker en een kieuwkrans en zijn als zodanig makkelijk te herkennen. Deze soort heeft ongeveer 7 paar geveerde kieuwen die in een cirkel uit de koker steken. De basis van de kieuwkrans heeft een witte tekening. De uiteinde van de kieuwkransen is voorzien van een lang filament., veel langer dan de uitstekels van de veertjes. Naast de geveerde kieuwen zijn soms ook tot drie paar onvertakte draden te zien. 

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Zeedennetje
Hydropoliep. Mariens soort. Hydrotheca in twee rijen en nooit precies tegenover elkaar. Stijve, donker-geelbruine, tot 30 cm hoge kolonies, veel op het strand te vinden. In zeeland autochtoon, op stenen in het sublitoraal. Vaak begroeid met kleinere soorten hydroiden.

[Lees verder...]


Breedpootkrab

Krab. Rugschild (carapax) tot 31,5 cm. Het schild is grijsbruin en wit gemarmerd, met vaak een egaal witte vlek. Vrijwel even hoog als breed, maar optisch langer lijkend door de versmallende achterzijde. Aan de voorrand van het schild, tussen de ogen, drie tanden. De middelste daarvan is het grootst. Op de voor-zijranden vijf stekelvormige tanden. Schaarpoten vrij kort, deels samengedrukt. De binnenhoek van de carpus van de schaarpoot heeft een stompe tand. 2e t/m 4e paar looppoten vrij kort, met puntige uiteinden. Laatste paar poten (zwempoten) aan het uiteinde ovaal, plat en bladvormig verbreed tot zwemvlies. Algemeen langs de kust, ingegraven in zand. Dieren en onderdelen spoelen regelmatig aan.

[Lees verder...]


Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top