Spuisluis
13
Inmiddels ben ik een dikke maand bezig met mijn stage bij Stichting ANEMOON en beginnen mijn werkzaamheden zich steeds meer te vormen. Nu is het dan ook tijd voor mijn tweede blog. Tijdens het meelopen met het LIMP project bij Neeltje Jans kwam ik naast dit mooie Harig porceleinkrabbetje, een paar andere bijzonder mooie diertjes tegen. Ze zijn ontzettend klein waardoor je ze snel over het hoofd ziet. Ik heb het hier over mosdiertjes, oftewel Bryozoa. 
 

Harig porceleinkrabbetje (foto's: Chantal Garttener)

Ik heb twee soorten meegenomen om thuis verder te bekijken en te determineren. Thuis, gewapend met de camera met macrolens van mijn moeder heb ik geprobeerd om ze zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Na wat getwijfel en hulp van lieve mensen via de Facebook Monitoring Onderwater Oevers heb ik de twee soorten, hier beneden te zien, kunnen determineren.

 

Zeevitrage, Conopeum reticulum (Foto: Chantal Garttener)                Harig kantmosdiertje, Electra pilosa (Foto: Chantal Garttener)

Mosdiertjes zijn kolonievormende organismen. (algemene beschrijving mosdiertjes, hoe zitten ze in elkaar) Omdat er nog niet veel soortenpagina’s van mosdiertjes online zijn, ben ik begonnen met deze pagina’s te maken. Op een soortenpagina is informatie over de desbetreffende soort te vinden en karakteristieke foto’s van de soort. Vooral op het gebied van afbeeldingen is hulp altijd welkom. Dus mocht je nog fotomateriaal hebben van mosdiertjes, laat het me dan weten. Dan kan ik deze gebruiken om bij de soortenpagina te zetten, uiteraard wordt jou naam er dan bij vermeld. Als je vragen hebt post die dan op één van de forums.  

Alvast bedankt, en tot de volgende keer!

 

Tekst: Chantal Garttener
Afbeeldingen: Chantal Garttener


Waardering
Waardering: 4,5(2 stemmen)

Commentaar
  • Op zoek naar minuscule diertjes

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.