Search
Search

Soorten

Rode paardenanemoon

Actinia equina

Linnaeus, 1758

Rode paardenanemoon
Oosterschelde, Bergse Diepsluis, 02-04-2016 (bron: Valentin Engelbos)


Zoekbeeld

Zeeanemoon. Een vrij lage, brede soort, met een doorsnede tot 4 cm. De gladde zuil en tentakels zijn meestal rood, soms groen of bruin. Aan de buitenrand van de tentakelkrans blauwe knobbels. Vrijwel uitsluitend hoog in de getijdezone, daarom door duikers weinig gezien. Ingetrokken, bij laag water, zijn het stevige rode bolletjes (tomaatjes).

Kenmerken

Afmetingen: De zuil van grote exemplaren kan een hoogte en doorsnede bereiken tot circa 4 cm, de tentakels hebben dan een lengte van 2 à 3 cm.
Kleur:
Zowel de zuil als de tentakels van de Rode paardeanemoon zijn meestal rood. Aan de buitenrand van de tentakelkrans bevinden zich kenmerkende licht- tot fel donkerblauwe knobbels (acrorhagi), die als de tentakels uitstaan niet gemakkelijk te zien zijn. De zuil is eenkleurig, meestal roodbruin, maar ook vaak groen, soms bruin. De tentakels hebben dezelfde kleur als de zuil. Bij een groene zuil zijn ze meestal roodbruin.
Vorm: Brede, laag blijvende soort. De zuil is glad. Ingetrokken vormt de soort stevige rode bolletjes (tomaatjes) onder of tussen stenen. 
Zoektip:
Zoek op plaatsen met veel stroming, onder en tussen stenen.


Habitat en ecologie

De dieren leven vrijwel uitsluitend hoog in de getijdezone, en worden daarom door duikers weinig gezien. Uitsluitend op hard substraat, voornamelijk onder grote stenen of in spleten. Op plaatsen met veel stroming, maar weinig zandtransport.


Nadere informatie

Vechttentakels zijn niet bekend. De blauwe knobbels houden mogelijk soortgenoten op afstand.
De soort vangt flinke prooien, zoals vis en krabben.
De dieren planten zich voor door jonge zeeanemoontjes uit te 'braken'. Deze jonge dieren bevinden zich vaak in spleten nabij de volwassen dieren.
De Zebra-anemoon (Actinia cf. striata, Rizzu, 1907) een in ons land zeldzame soort, lijkt sterk op de Rode paardeanemoon. Deze soort is vaak licht van kleur en heeft vertikale, vaak lichtgroene strepen op de zuil. (Alleen bekend van de zuidwestkust van Walcheren).


Code


Auteurs

A.W. Gmelig Meyling



Commentaar

Rode paardenanemoon Rode paardenanemoon

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top